25
сеп

Kada se koriste koja sedišta

 U nastavku ćemo predstaviti različite vrste autosedišta, kao i njihove osnovne karakteristike, kao i načine korišćenja. 

Sedišta sinteze

Auto sedišta sinteze se koristi se za bebe i decu do 13 ili 18 kilograma, u zavisnosti od modela.

Obično su mala  i imaju ručke za nošenje.

Obično dolaze sa bazom koja se može ostaviti u automobilu. Sedište klikne na postolje i izlazi napolje, tako da ne morate da ga instalirate svaki put kada ga upotrebljavate. Roditelji mogu da kupe više od jedne baze za dodatna vozila.

Treba ga koristiti samo za dečija putovanje (ne spavanje, hranjenje ili bilo kakvu drugu upotrebu van vozila).

 

Sedišta za decu preko 0-18 kg  

Ova vrsta sedišta se može koristiti okrenuta suprotno od smera vožnje i kasnije da bude „pretvorena“ u veći tip, tj može da se koristi i okrenuto prema napred za stariju djecu kada prelaze granicu težine ili ograničenje dužine za okretanje unazad. To znači da dete može duže da koristi sedište. Ova sedišta su glomaznija od sedišta za bebe i decu, ali ne dolaze sa ručkama za nošenje ili odvojenim podlogama i dizajnirana su tako da ostanu u automobilu.

Mnogi imaju veće ograničenja u težini kada se okrenu unazad (do 40–50 kilograma) i visini od onih kod sedišta koja su okrenuta samo unazad, što je funkcija koja sedišta koja se mogu pretvoriti idealna za veće bebe i malu decu.

Najbolje je kada sedišta imaju kaiševe sa vezivanjem u 5 tačaka koji se pričvršćuje na ramenima, bokovima i između nogu.

Važno je napomeniti da sedište treba koristiti samo za detetovo putovanje (ne spavanje, hranjenje ili bilo kakvu drugu upotrebu van vozila).

 

Auto sedišta 0-36 kg

Ovaj tip sedišta se može koristiti za vožnju u smeru unazad, okrenuto prema napred ili kao buster za stariju decu. To znači da auto sedista 0-36 kg dete može da koristi duže jer ono raste zajedno sa njim.

Često su ova sedišta nešto veće veličine, tako da je važno da se proveri da li se u vozilu staju dok su okrenuta prema nazad.

Kod auto sedista 0-36 kg nemate pogodnost ručke za nošenje ili odvojenog postolja; međutim, mogu imati veće granice u težini kada se vozi suprotno od smeta vožnje od onih kod sedišta koja su okrenuta unazad, što je karakteristika koja sedišta u jednom jedinom čine idealnim za veće bebe i malu decu.

 

Saveti za instalaciju auto sedišta:

Pre instaliranja sedišta, uvek pročitajte uputstva za upotrebu i priručnik za bezbednost sedišta. Pri korišćenju sedišta okrenutog unazad imajte na umu sledeće savete:

  • Postavite pojaseve na svoje stražnje sedište u utore koji su ispod ili ispod ramena vašeg deteta.
  • Proverite da li je pojas u redu.
  • Proverite da li je sigurnosno sedište automobila čvrsto postavljeno u vozilu Ako možete da pomerite sedište na putu kaiševa više od santimetar na stranu ili ka napred, to nije dovoljno čvrsto.
  • Nikada ne postavljajte sedište okrenuto unazad na prednje sedište vozila koje ima aktivni vazdušni jastuk suvozača. Ako se vazdušni jastuk naduvava, može da udari tačno u glavu vašega deteta, i može da prouzrokuje ozbiljne povrede ili smrt.
  • Proverite da li je sedište pod pravim uglom kako glava vašega deteta ne bi padala ka napred. 
  • Proverite uputstva da biste saznali tačan ugao za svoje sedište i kako da podesite ugao ako je potrebno.