18
сеп

Usporite proces starenja uz zatezanje lica 

Starenje je neizbežni proces u ljudskom životu. Međutim, neke od posledica ovog procesa se danas mogu uspešno ublažiti u značajnoj meri. Jedna od opcija je zatezanje lica.

Sa godinama dolazi do smanjenja koncentracije kolagena što za posledicu ima slabljenje zategnutosti kože lica. Ovaj proces je uslovljen genetskim faktorima ali i uticaju sredine i stila života. Danas ovaj karakteristični proces možemo značajno ublažiti i sa lica ukloniti par godina.

 

Na koje sve načine se može doći do zatezanja lica

 Zatezanje lica može se vršiti hemijskim ili hiruškim intrevencijama u zavisnosti od željenog efekta i obima korekcije koju je potrebno izvršiti. 

Kada je reč o manjim intervencijama one se mogu izvršiti manjim hemijskim intervencijama. Neke od njih se mogu izvršiti i samostalno. One podrazumevaju primenu specijalizovnih krema ili traka za zatezanje lica. Delovanje specijalizovnih krema ima ograničene efekte na manje tragove starenja ali pružaju značajnu podrušku drugim metodama zatezanja lica. Trake za zatezanje lica, poznatije kao flasteri za bore, pružaju trenutne efekte zatezanja finih bora oko očiju i usana. Uz  redovnu upotrebu, postignuti rezultati se mogu održavati dugo. Postavljanjem ovih traka na mestima za koja nalazimo da su sporna omogućava se otpuštanje aktivnih sastojaka iz njih direktno u kožu čime se koža vidno zateže. Aktivne sastojke čine prirodni hijaluron i kolagen pa je upotreba prema uspustvu bezbedna.

Za podsticaj mikrocirkulacije i prokrvljenosti lica se mogu koristiti roleri za zatezanje lica. Njihovom upotrebom se stimulišu svi mišići lica, pa i oni najmanji. Nagrada je osvežena koža sa uklonjenim tragovima umora.

U industriji zatezanja lica, veliki pomak su omogućili raznorazni aparati za zatezanje lica. Danas su najzastupljeniji laserski jer omogućavaju bezbolnu intervenciju sa dugotrajnim rezultatima koji su odmah i vidljivi. Primenom infracrvenog zraka ispod površine tretiranog dela kože dolazi do zagrevanja kolagena što za posledicu ima zatezanje kože. Takođe, može dovesti do crvenila i manjeg otoka ali u roku od nekoliko časova se ove pojave povlače dok lice ostaje zategnuto.

Tu je i radiotalasni lifting lica i vrata. Ovi talasi pružaju neinvanzivni a veoma delotvorni način učvršćivanja tonusa kože lica i vrata, ali i ublažavanja manjih bora. Ovaj metod je pogodan za sve tipove kože uz efekte podmlađivanja kože bez narušavanja prirodnog izgleda. Za razliku od većine dostupnih metoda, radiotalasno zatezanje je pogodno i za osetljivo područje oko očiju, ali i na kapcima. Efekat se postiže dvojako. Prvo, postiže tako što podstiče fibroblast što za posledicu ima proizvodnju novog kolagena. Drugi aspekt delovanja je podsticanje mikrocirkulacije što za posledicu ima otpuštanje toksina i viška tečnosti iz tretirane regije. Za razliku od prethodno spomenutih metoda, radiotalasni lifting pruža potpuno vidljive rezultate tek nakon 3 tretmana.

U slučaju da je vreme za  korekciju većeg obima, izabrani metod može biti lifting lica hijaluroinskim filerima ili usluga face lifting, tačnije rhytidectomia,  sa kojim se hirurškim putem postiže zatezanje i podizanje opuštenih tkiva lica i vrata, uklanjaju bore.

U ponudi postoje i još mnoge metode za koje se možete odlučiti. Pri donošenju odluke konsultujte se sa stručnim licem kako biste izborom metode u skladu sa potrebama osigurali željene rezultate.