17
сеп

Prodati ili iznajmljivati stan – šta je bolje?

Ovo je jedno od onih „od milion dolara“ pitanja. Jedna od verovatno najvećih dilema je upravo ova. Vlasnici ste nekretnine, koja vam znači, ali koja vam više ne treba,  u kojoj ne živite. Ne znate da li je bolje da se ta nekretnina izdaje ili da se proda. I jednostavno nikako ne možete da donesete odluku. To je sasvim normalno i očekivano, svi koji imaju stan u kojem ne žive zapravo imaju tu dilemu. A mi ćemo pokušati da vam rešimo problem.

Možete pokušati sa izdavanjem, a prodaja uvek ostaje kao mogućnost

Iznajmljivati nekretninu možete probati uvek, a prodati nekretninu možete samo jednom. Što znači da je sasvim u redu da pokušate sa izdavanjem dok ne shvatite šta ćete da radite. Ukoliko vam nisu potrebne te pare od kupovine stana odmah, a u dilemi ste šta da radite, onda je naš savet da u početku izdajete stan i vidite kako vam se sviđa ta opcija. Moramo da napomenemo da vaš odnos prema izdavanju nekretnine ne treba da zavisi od toga kakvi će biti vaši stanari. To je uvek ruski rulet i nikada ne možete znati da li će doći neko ko će taj stan održavati jednako dobro kao i vi ili će doći neko čijim postupcima i ponašanjem nećete biti zadovoljni. U svakom slučaju vredi pokušati.

Ulaganje u renoviranje i podizanje cene nekretnine

Ukoliko ste u toj situaciji, možete uložiti neki deo novca u renoviranje stana i time povećati cenu izdavanja ili kupovine. Uložite naravno proporcionalno tome koliko želite da dignete cenu. Naravno da će se vizuelno lepi stanovi pre i izdati, ali i kupiti. Dakle, svi ljudi prvo vide ono što vide i tek dalje analiziraju sitnice. Ne treba mnogo uložiti da bi stan delovao prijatno i lepo. U ovom slučaju možete dobiti dobru cenu i za izdavanje nekretnine i za prodaju.

Iznajmljivanje firmama kao poslovni prostor

Ako imate veću nekretninu, onda možete da se opredelite za opciju da je izdajete firmama. Uredite je tako da vaša nekretnina to i postane. Naime, firmama svakako možete predložiti i veću cenu, kao i duži period izdavanja. Firme se neće tako lako i brzo seliti. Ukoliko im bude dobro kod vas vi ste se obezbedili za dug vremenski period. Što znači da će vas svakog meseca na računu očekivati svota novca koja vam i te kako može značiti, a sa druge strane sasvim ste osigurani i ugovorom da ta firma mora da ostane tu koliko i piše u ugovoru. U slučaju da firmi iznajmljujete nekretninu svakako je naš topli savet da se konsutujete sa advokatom za nekretnine. Naime, advokati za nekretnine treba da vas obaveste o prednostima, ali i rizicima i da vas uputi u sve pravne stvari, kako biste znali kako da se ponašate ukoliko dođe do problema. Svakako neko sa iskustvom će znati da predupreti i predvidi neke stvari i samim tim i pripremiće i vas kao i ugovor koji to treba da isprati.

Prodaja je dobar izbor ako znate kako da uložite novac

Nikako nemojte da prodajte nekretnine ukoliko nemate jasan plan šta ćete raditi sa tim novcem. Svi mi mislimo da možemo tako da sačuvamo novac, ali je realnost takva da ćemo znati da imamo taj novac, te će nam odjednom biti potrebno mnogo stvari. Zato je najbolje da dobro isplanirate šta ćete raditi sa novcem od prodaje nekretnine, pre nego li se odlučite da ga konačno i prodate.