17
сеп

Koji su uzročnici spuštenih kapaka i kako da ih se rešite?

Spuštanje kapaka se dešava mnogim ljudima i većina njih želi da to promeni. Treba se zapitati zašto se kapci spuste i da li ste radili nešto pogrešno? Ovde ćemo pisati o nekoliko mogućih uzroka koji mogu da dovedu do spuštanja kapaka i kako da se rešite tog nepotrebnog viška kože.

Starenje

Prvi uzrok spuštenih kapaka jeste i najčešći, a to je, naravno, starenje. Starenje je normalan proces svakog čoveka, ali sa njim dolaze i neke posledice, kao što je nekada spuštanje kapaka. Spuštanje kapaka se ne dešava svakome ko stari, ali je česta pojava. Mišić u vašem oku drži vam kapak, a koža i tkico oko mišića se rasteže i starenjem postaje sve slabiji. Zbog toga se kapci mogu s vremenom polako spustiti. Možda vam neće trebati lečenje, ali možete da se konsultujete sa vašim lekarom šta sve možete da uradite ako ne vidite dobro ili vam se jednostavno ne sviđa kako izgledate. Koža vam takođe može visiti preko kapka i se naziva dermatohalazom.

Povrede ili oštećenja oka

Možete slučajno povrediti ili oslabiti mišiće oka. To bi se moglo dogoditi ako vas neko ili nešto pogodi u oko. Dugogodišnje nošenje kontaktnih sočiva ilu puno trljanja oka takođe mogu to da izazovu. Obavestite svog lekara ako se spuštanje samo po sebi ne poboljša ili ako se s vremenom pogorša. Oko vam se može opustiti posle operacije katarakte ili glaucoma. Lekari nisu sigurni zašto se to događa pa neki misle da alat koji zadržava kapke tokom operacije može da se istegne ili ošteti očne mišiće. Ova vrsta spuštanja kapka obično postaje bolja sama od sebe. Razgovarajte sa svojim lekarom ako posle šest meseci nije postalo bolje ili se nije vratilo u normalu. Konjuktivitis može da dovede do naticanja oka. Kapak će vam se najverovatnije vratiti u normalu kada konjuktivitis prođe, a to može da potraje jednu do dve nedelje duže od samog konjuktivitisa. Proverite kod svog lekara ako vam je oko oteklo ili imate bol, gnoj ili groznicu. Možda će vam trebati antibiotici ili operacija za odvod tečnosti. U međuvremenu, veštačke suze, topli ili hladni oblog mogu pomoći vašem oku da se oseća bolje. Vodite računa o vašem zdravlju.

Da li podizanje kapaka može pomoći?

Kako smo naveli nekoliko razloga zašto spuštanje kapaka može da se desi bitno je da i objasnimo kako to može da se reši. Podizanje kapaka nije neophodno ako vam ne pogoršava vid ili imate neki drugi zdravstveni pronlem zbog njih, ali može da vam smeta izgled spuštenih kapaka i da želite da ga popravite. Operacijom podizanja kapaka možete da rešite svoj problem i da izgledate kao nekada. Uzrok spuštenih kapaka može da bude i umor, loše životne navike, loša hrana i cigarete pa bi bilo dobro da se na vreme odviknete od istih kako ne biste morali na operaciju podizanja kapaka. Ako ipak bude bilo potrebe za podizanjem kapaka treba da znate da ova operacija nije strašna, ne traje dugo, uglavnom se dobija lokalna anestezija, a oporavak u bolnici je vrlo kratak. Naravno, nakon podizanja kapaka kod kuće treba da odmarate bar dve nedelje bez nepotrebnih i prevelikih fizičkih aktivnosti.

Spušteni kapci mogu loše da utiču na vaše samopouzdanje i da dovedu čak i do depresije zbog nezadovoljstva izgleda pa je podizanje kapaka najbolja opcija za vas.