8
сеп

Vrste monitora za računare

Ukoliko ste u potrazi za novim monitorom ili vas zanima kakve sve to možete naći na tržištu, najpre je važno da odredite za šta vam je monitor potreban. Razlikuje se da li vam je potreban za svakodnevne, kućne potrebe, koje ne zahtevaju posedovanje monitora visokog kvaliteta i performansi, ili ste neko ko je zaposlen u IT sektoru, pa često obrađujete fotografije, video snimke, jer tada se već od monitora zahteva veća funkcionalnost. Tu su svakako i određeni hobiji koji zahtevaju vrlo skupe računare kao i sve njegove dodatne komponente.

Cene monitora su takođe vrlo različite. One se mogu kretati od nekoliko iljada, pa do više desetina hiljada dinara. Sama cena u ovom slučaju zaista diktira kvalitet i funkcionalnost, efikasnost samih monitora. Naravno, neko kome je računar kod kuće potreban za društvene mreže, internet, gledanje filmova, serija, te ponekad korišćenje nekih jednostavnih programa, neće odvajati ogromnu sumu, jer će mu i najklasičniji monitori sasvim dobro služiti, dok se prilikom ozbiljnijeg rada proširuju i sami zahtevi od ove komponente računara. Uz sve to treba spomenuti da monitori sa boljom rezolucijom, većeg ekrana, daju sasvim drugačiji dojam korišćenja računara, pa su čak i rad u programima poput Word-a ili Exel-a drugačiji i lepši. Svakako, važno je da znate da postoji više vrsta monitora i da je potrebno da odaberete pravu prema svojim željama i potrebama.

LED monitori

Pre, sad već neku deceniju, CRT monitore su zamenili LCD i koštali su skoro čitavo bogatstvo, a onda su došli i LED monitori. Danas, LED monitori predstavljaju neku vrstu standarda u svetu računara i propratnih komponenti. Najpre, privlačni su zbog svog dizajna, kompaktni su, uklapaju se u svaki prostor, ali to i nije jedina prednost. LED monitori koriste za pozadinsko osvetljenje LED tehnologiju koja najpre daje veću osvetljenost slike, zbog čega je ona bolja, kvalitetnija i oštrija, što dozvoljava LED monitorima da se koriste u raznim profesijama bez problema. Pored toga, LED tehnologija ostvaruje manji utrošak energije, zbog čega su još poželjniji. Kako se mogu pronaći i u HD; Full HD i Ultra HD rezoluciji, različitih veličina ekrana, LED monitori nisu samo standard, već i deo računarske opreme skoro svakog doma i poslovnih prostora. 

Gaming monitori

Gejmeri predstavljaju grupu korisnika računara koja je vrlo zahtevna, upućena u sve novitete, te jako obrazovana i potkovana znanjem kada su u pitanju računari i sve njihove komponente. Gaming računari imaju vrlo brz odziv, ogromnu hardversku snagu, karakterišu ih neverovatne performanse, a uz sve to je potreban i monitor koji će istom jačinom da podrži kvalitet koji računar poseduje. Zato su gaming monitori posebni u odnosu na sve druge. Osim, često vrlo zanimljivog dizajna, gaming monitori moraju da poseduju određene performanse koje se od njih zahtevaju. Visoka rezolucija slike je neka osnova od koje se kreće, jer mora da podrži čak i one najzahtevnije igrice. Pored toga, tu je veličina monitora, najčešće se uzimaju monitori od 23 ili 24 inča, a neretko i veći, kako bi i preglednost u toku igranja bila veća, kao i sam doživljaj. Gaming monitori imaju brži odziv slike, brz prikaz i osvežavanje slike, zbog čega su još drugačiji od drugih. Kako imaju brojne razlike i visoke kvalitete, tako je naravno i njihova cena dosta ispred ostalih.