6
сеп

Priprema automobila za dugu vožnju

Vrlo često kada na put idemo poslovnim automobilima ne razmišljamo o proveri, jer to radi neko umesto nas. Kada su privatna putovanja u pitanju, moramo preuzeti svu potrebnu odgovornost i shvatiti koliko je važno posvetiti se detaljnoj proveri automobila pre nego što se zaputite na bilo koje duže putovanje.

Ukoliko je povod vašeg putovanja lep, onda sigurno ne želite da nešto krene naopako, tako je je to prvi i najvažniji razlog zašto treba da uradite sledeće stvari kada idete na put. 

Provera kod majstora

Pre svega ono što treba da uradite jeste da odvezete auto kod majstora, odnosno stručnjaka za automobile, kako bi detaljno proverio da li sve funkcioniše. Ukoliko vi niste sigurni majstor će uvek znati bolje. Ova provera je zaista neophodna ukoliko želite s mirom da se dobro provedete na putu i ukoliko imate želju da bez bilo kakve zabrinutosti krenete. 

Provera ulja u automobilu 

Auto nekada ne može da funkcioniše bez svih ulja i tečnosti i to je nešto što mora da se nađe prvi vrhu liste vaših prioriteta. Tu pre svega mislimo na ulje motora, antifriz pod obavezno, bez provere kočione tečnosti se ne kreće na put. Možda malo manje bitne, ali jednako korisne – tečnost za klimu i tečnost za vetrobran, koje će vam samo otežati put ukoliko negde u međuvremenu i daleko od civilizacije nestanu. 

Provera ležajeva 

Obavezno pred vaš put treba da proverite i sve ležajeve. Naravno, treba utvrditi da li sve funkcioniše kako treba. Ukoliko postoji neki problem sa ležajevima, savetujemo ugradnju skf ležajeva, pogotovu ukoliko je duži put u pitanju. Naime, SKF ležajevi su poslednje slovo tehnologije, posebno kada je napredak u pitanju. SKF ležajevi postavili su standarde i jedni su od vodećih i zato ukoliko ih ugradite na putu nećete razmišljate o negativnim posledicama, jer je u pitanju nenadmašivi kvalitet. I jedna važna informacija koju treba da znate – SKF u svojoj ponudi ima i najjednostavnije, ali i one najkompleksnije ležajeve, tako da će sigurno moći da se prilagodi vašem automobilu. 

Provera guma i točkova 

Proverite gume obavezno pre nego što krenete. I to uradite baš detaljno. Ono što često zaboravljamo to je da proverimo rezervni točak. Uvek ga nosimo sa nama, međutim, da li ste se nekada zapitali da li je ispravan. Mnogo puta se ispostavilo da je rezervni točak bio u mnogo gorem stanju nego originalni. 

Proverite da li vam nešto curi i da li se čuje neki čudan zvuk

Obavezno osmatrajte i osluškujte vaš auto u danima pred put. Svaki čudan zvuk neka vam izazove sumnju ili naravno ukoliko primetite da nešto kaplje. Dakle, ovo je prekopotrebno, čak i malo preterivanja u opažanju neće škoditi, jer znate da radite pravu stvar. 

Proverite svetla, klimu i akumulator

Svetla su takođe veoma ključna, tako da pred put obavezno treba da usledi i ova provera. Takođe, dodatno treba proveriti i u kakvom je stanju akumulator. Što se tiče klime ukoliko ste spremni da vozite pod značajno visokim temepraturama ukoliko dođe do kvara klime, onda nemojte da je proveravate. U svakom slučaju savetujemo da budete veoma odgovorni kada su ove stvari u pitanju.