18
нов

Kako da izaberete najbolju mašinu za pranje podova koja će vam savršeno odgovarati?

 

Mašine za pranje podova se koriste u mnogim industrijama i komercijalnim prostorima – od restorana, škola, prodavnica, do hotela i kancelarija. Njihova praktičnost i funkcionalnost pogoduje širokoj primeni jer se lako mogu prilagoditi različitim vrstama podova i podnih obloga koje koristite. 

Sa druge strane, njihova cena i efikasnost, ušteda vremena i kvalitet obavljenog posla, ne ostavljaju dilemu da li vam je ovakva mašina uopšte potrebna. Jedino o čemu treba razmisliti koji tip mašine za pranje podova vam je potreban i šta sve ona može da postigne.

Zato smo vam spremili ovaj vodič koji može da vam pomogne kakva mašina najviše odgovara vašim potrebama, ali i koji je najbolji odnos cene i kvaliteta u svakom pojedinačnom slučaju. 

Koje vrsta podova treba da očistite?

Mašine za pranje podova sa jednim rotirajućim diskom u obliku četke nazivamo još i četkarama. Proizvode se u različitim veličinama i veoma su lake za rukovanje. Prenosive su, njima može da upravlja osobe bez upotrebe prevelike snage i ono što je najbitnije, dospevaju do najzahtevnijih uglova. 

Mašina može posedovati jednu ili više rotirajućih četki. Tamo gde ima više od jedne četke, one su uglavnom postavljene jedna pored druge ili u ofsetnom uzorku da bi se dobila veća širina čišćenja. Rotacioni diskovi su veoma raznovrsni. Mogu se koristiti za čišćenje vinila, betona, keramičkih ili porcelanskih pločica, gume, granita, mermera i još mnogo toga.

U slučaju da imate ravan i gladak pod, mašina za čišćenje podova sa rotacionom četkom je pravi izbor za vas.

Koje veličine podne mašine za pranje su vam potrebne?

Dve stvari treba da proverite – ukupnu površinu poda koji želite da očistite i najuži deo prolaza kroz koji mašina treba da prođe. To će vam dati orijentaciju o tome kojeg gabarita treba da bude mašina koju uzimate.

Podni čistač na mnogim mašinama će biti najširi deo mašine za pranje. Iako se ovo može ukloniti, ne želite to da radite svaki put kad uđete u prostoriju ili lift. 

Zatim razmislite koliko prepreka morate da očistite okolo i koliko je vaš prostor otvoren. Da li čistite fiskulturnu salu sa čistim podom? Ili su možda u pitanju bolnička odeljenja sa preprekama? Na kraju, kolika je kvadratura ukupne površine za čišćenje?

Ovo su sve faktori koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja opreme za čišćenje, jer na kraju dolazimo do naših preporuka:

  • Kupite mašinu za pranje poda sa najširom mogućom širinom ribanja koju možete priuštiti, vodeći računa da je dovoljno manevarska i za čišćenje manjih površina.
  • Šira mašina (sa četkama od 62 cm, umesto 46 cm) obezbediće veću uštedu vremena, odnosno manje troškove rada.
  • Pogledajte snimke proizvođača da biste videli koliko je mašinom lako upravljati. Ovo naročito važi za velike, gabaritne mašine.

Koliko je lako održavati mašinu?

Čistač za podove koji je lak za održavane značiće manje kvarova i niže troškove. Pogledajte koliko su lako dostupni jastučići za čišćenje, kao i koliko lako možete pristupiti donjoj strani površine za pranje podova. To znači da ćete moći da ih održavate redovno i menjate. Ako mašina ima četke, da li postoji indikator istrošenosti koji će pokazati rukovaocima kada je vreme za zamenu četkica? Sve vam ovo pomaže da imate veću kontrolu nad mašinom i da ne morate da menjate ceo alat, ako možete samo istrošene delove.

Baterija ili mašina na struju – šta je najbolje?

Kod nekih mašina za čišćenje podova imate opciju baterijskih ili električnih napajanja modela. Postoje prednosti i nedostaci i za jedan i za drugi model upotrebe, pa ih treba razmotriti.

Prednost perača na baterije je mobilnost i sloboda kretanja. Nemate kablove koji se vuku iza vas kad čistite, a koji mogu predstavljati i opasnost po bezbednost. Međutim za manje površine, ovakvi perači na struju su bolja varijanta – sigurno možete dopreti do utičnice i nije vam potreban veliki akumulator.

Međutim, ako imate velike površine za čišćenje, kao što su dugi prolazi, holovi i sale, preporučuje se mašina za pranje koja radi na baterije. U ovakvom slučaju električne mašine bi bile isuviše komplikovane za korišćenje. 

Najbolje baterije su litijumske jer ne cure, ne treba ih držati uspravno i imaju dugačak vek korišćenja. Uverite se da mašina za pranje poda koju izaberete može da očisti celu površinu bez ponovnog punjenja.

Koliko je mašina prenosiva?

Razmislite o tome koliko je lako transportovati mašinu i pokušajte da uzmete u obzir i sledeće potencijalne probleme:

  • Da li ćete morati da nosite mašinu uz stepenice?
  • Da li biste morali da je prevozite automobilom?
  • Da li ćete se negde suočiti sa neravnim terenom?

Veliki glomazni čistači su teški od 50 do 100 kilograma i neće se uklopiti u scenario koji zahteva ručno podizanje. Za razliku od takvih industrijskih mašina, komercijalne mašine za pranje podova su vertikalno dizajnirane, imaju manje od 20 kg i imaju ugrađene ručice za nošenje.

Da li je jednostavna za rukovanje?

Potrebno je da mašine imaju jednostavne kontrole koje će olakšati pravilnu upotrebu. Komplikovane elektronske kontrole ili ekrani sa puno dugmadi mogu izgledati otmeno, ali ih je teže shvatiti.

Da li mašina sa rotirajućim diskom može da pere i tekstil?

Mašina za pranje podova sa diskom je univerzalna za sve tipove podova, uključujući i tekstil. Zato se često koriste u kao mašine za pranje tepiha. U zavisnosti od sredstava koje se koriste za čišćenje, mašine za pranje tepiha mogu da uklone sve mrlje i da tepih brzo, bez preterane vlage, vrate u prvobitno stanje. Tako da ukoliko vodite računa o čistoći kancelarija koje često kombinuju tekstil sa tvrdom podlogom, ovakve mašine sa diskom su pravi izbor za vas jer su lake, jeftine i višenamenske.

Da li je bitna brzina obrtaja?

I za kraj će vam biti potrebno da odlučite o brzini obrtaja četke. Ako vam je potrebna mašina za ribanje tepiha, podova ili skidanje lakiranih premaza, onda je preporuka da izaberete mašinu sa nižim brojem obrtaja, jer je zbog sporije rotacije efikasnija. Međutim, ukoliko želite da polirate pod, odlučite se za mašinu sa jednim diskom sa većom brzinom rotacije. Što je brži broj obrtaja, veći je sjaj koji se može postići