25
феб

KAKO DA KORISTITE PVC CREVA KAO SISTEM ZA NAVODNJAVANJE  

Projekti navodnjavanja su dugotrajni poslovi koji brzo mogu postati skupi.

Odličan način da uštedite novac na projektu navodnjavanja je upotreba PVC CREVA. Iako PVC CREVA odlično funkcionišu kao sistem za navodnjavanje, vrsta PVC creva koja je potrebna varira u zavisnosti od Vasih potreba. 

OBRATITE PAZNJU PRILIKOM ODABIRA PVC CREVA NA SLEDECE STVARI

Kada birate koju vrstu pvc creva cete da koristite, važno je da vodite računa o spoljnim faktorima, kao što su pritisak vode i sunčeva svetlost. Odabir pogrešnog tipa će dovesti do mnogo dodatnog, nepotrebnog održavanja.  Spremite se da uštedite vreme, vodu i novac!

PVC CREVA ZA NAVODNJAVANJE

Kada je u pitanju odabir PVC CREVA za navodnjavanje, pvc creva za navodnjavanje su odlična jer dobro podnose pritisak  otprilike  tako da nećete morati da brinete o češćim pauzama. PVC creva imaju deblje zidove i kasnije je strukturalno solidnija, tako da su dobar izbor ukoliko gradite nadzemni sistem.Crevo je napravljeno od fleksibilnog PVC-a i dovoljno je lagano za lako rukovanje. Kada se crevo ne koristi, lako se namotava za jednostavno skladištenje koje štedi prostor uprkos svojoj dužini.Crevo je dovoljno čvrsto da izdrži teške uslove korišćenja na grubom terenu, dok je dovoljno fleksibilno za laku navigaciju oko bilo kakvih prepreka koji postoje.

ODLAGANJE PVC CREVA

Bez obzira na vrstu PVC creva koje odaberete, važno je da crevo izložite što je moguće na manje sunčeve svetlosti. Dok neke vrste PVC-a imaju veću otpornost na sunčevu svetlost od drugih, svaka PVC creva koja je izložena sunčevoj svetlosti tokom dužeg vremenskog perioda brzo će postati lomljiva.

ZAŠTITITE SVOJE PVC CREVO

Da biste zaštitili svoj sistem za navodnjavanje od sunca, postoji nekoliko opcija. 3-4 sloja spoljne lateks boje pružaju dovoljnu količinu zaštite od sunčeve svetlosti. Takođe možete koristiti izolaciju crevai od pene. Sistemima ispod zemlje nije potrebna zaštita od sunčeve svetlosti. Konačno, pritisak vode nije veliki problem kada su u pitanju bočne strane. Većina skokova pritiska u sistemima za navodnjavanje javlja se u glavnom vodu. Nakon toga, biće vam potrebna samo PVC creva koja ima PSI ocenu jednak pritisku u vašem sistemu.

POSTAVLJANJE I OPREMA ZA PVC CREVA

Ako se odlučite za podzemni sistem, vodite računa da crevo zakopate najmanje 10″ duboko. PVC crevo je lomljivo, a jak udarac lopate može lako da je pukne ili slomi. Dodatno, PVC crevo koje nije zakopana dovoljno duboko može da pluta do vrha zemlje tokom zime. Takođe je dobra ideja postaviti izolaciju cevi od pene i na nadzemne i na podzemne sisteme. Ova izolacija može da zaštiti cev od sunčeve svetlosti u nadzemnim sistemima i štiti protiv smrzavanja tokom zime.Ako odlučite da koristite PVC crevo za bočne strane za navodnjavanje, uverite se da koristite crevo debljine najmanje 3/4″. Bočne strane od 1/2″ inča se vrlo lako začepe. Ako se ipak odlučite da koristite okove, najčešći tipovi PVC fitinga rade dobro. Utičnice sa prajmerom/cementom čvrsto drže, a navojne spojnice (i metalne i PVC) su isto dobre. Takođe možete da koristite potisne spojnice, koje koriste fleksibilne zaptivke i zupce za zaključavanje. Ako koristite potisne spojnice, obavezno birajte okove sa visokokvalitetnim zaptivkama.