25
сеп

Kako da osvežite betonske površine?

Farbanje betonske površine postaje sve popularnije u Srbiji, a evo i zašto: farbanje unutra ili spolja vam omogućava da ulepšate vaš prostor i uskladite ga sa celokupnim prostorom i nameštajem.

Postoje neke stvari koje je potrebno uzeti u obzir kada se farba betonska površina. Potrebno je da se izabere odgovarajuća boja za beton, da se utvrdi da li je betonska površina prethodno bila tretirana od vlage, kao i da se nanese osnovni premaz pre bojenja. Sledite nekoliko saveta kako da obojite betonsku površinu i vaš prostor učinili lepšim i svežijim.

Izaberite adekvatnu boju za beton

U zavisnosti da li farbate beton spolja ili unutra izaberite odgovarajući kvalitet boje za beton. Ako se radi o betonskoj površini u eksterijeru potrebno je da izaberete boju koja je otporna na vremenske uslove, na vlagu, na sunce, UV zračenje i da štiti površinu od spoljašnjeg uticaja i habanja. Pri odabiru boja za betonske površine u enterijeru veoma je bitno obratiti pažnju i na kvalitet i na izdržljivost boje. Potrebno je da boja bude otporna na ogrebotine, razna fizička oštećenja, vodu, ulja, hemikalije.

Očistiti betonsku površinu

Pre nanošenja boje obavezno očistite zid. Za spoljne površine koristite mehaničko pranje pod pritiskom kako biste uklonili svu prljavštinu i prašinu. U zatvorenim prostorijama istrljajte površinu četkom natopljenom vodom i sapunom.

Ukoliko je na površini prethodno postojala boja ona se uklanja žičanom četkom u enterijeru, a zatim se pere vodom. Ukoliko je beton na otvorenom prostoru boja od ranije se uklanja hidro pečatom.

Popravite nepravilnosti i pukotine

Da ne bi došlo do upijanja vlage, a i radi estetike farbane površine, potrebno je popuniti sve pukotine i neravnine na njoj. Popunite sve eventualne rupe tako da budu homogene sa površnom zida. U specijalizovanim prodavnicama postoje razna sredstva koja su dobra za ovu namenu i potrebno je pratiti upustva za upotrebu naznačena na proizvodu u vezi sa pravilnom pripremom i nanošenjem istog.

Prekontrolišite da li je površina vlažna

Proverite da li se na površini pojavljuju bilo kakvi znaci vlage. Boja neće dobro prijanjati za površinu ukoliko nije izolovana od vlage. Kod provere vlage koriste se plastični listovi koji se dobro zalepe na površinu tako da ne prolazi vazduh. Posle 24 sata se provera da li na listovima ima tragova vlage.

Nanesite podlogu

Pre samog farbanja potrebno je naneti sloj podloge da bi se kasnije omogućilo dobro prijanjanje boje. Sloj premaza naneti pre boje pomoću valjka ili četke za farbanje. Potrebno je ostaviti da se sloj podloge osuši nekoliko sati. Ukoliko možete da vidite zid kroz premaz nanesete još jedan sloj podloge. U svakom slučaju pridržavajte se upustva proizvođača kako biste bili sigurni da radite ispravno .

Nanesite boju za beton u nekoliko slojeva

Boja za beton se nanosi u najmanje tri tanka sloja i potrebno je da se svaki sloj prethodno osuši da bi mogao da se nanese sledeći sloj. Posle nanošenja poslednjeg sloja potrebno je sačekati 24 sata da se betonska površina dobro osuši kako bi moglo da se nesmetano pređe preko nje. Posle farbanja preporuka je da se površina lakira.

Zaštitite sebe tokom bojenja

Prilikom farbanja betonskih površina obucite se adekvatno, ili neko radno odelo ili stare stvari koje mogu tokom rada da budu uprljane i isprskane bojom. Ako radite u enterijeru pobrinite se za to da imate dobru ventilaciju i provetrene prostorije jer boje imaju jak miris.

Uvek nosite radnu opremu za bezbednost kao što su rukavice i naočare. Decu i kućne ljubimce držite dalje od radova jer je udisanje vazduha prilikom farbanja štetno, a i da slučajno ne dođe do njihovog oslanjanja na radnu površinu.