15
јул

Kako da vaš lokal bude bezbedniji i funkcionalnij

Otvarate po prvi put lokal? Onda morate da budete upoznati sa nekim osnovnim stvarima. U ovom tekstu biće reči i o onima koji imaju lokal, ali se nisu pridržavali nekih veoma važnih stavki koje su bitne svakome ko posluje u Srbiji. Svako ima pravo da organizuje svoj lokal kako želi i kako mu najbolje odgovara, ali nekada ne uradimo to bas najbolje i onda se stvaraju nekada sitni, a nekada krupni problemi. Zar nije bolje da odmah na početku pokušamo da uradimo nešto po tom pitanju i da naš lokal bude funkcionalan, da bismo na pravi način mogli da obavljamo posao. Mnogo toga ima veze sa građevinskom stolarijom.

Vodite računa o slobodnom prostoru

Vrlo je važno da imate slobodan prostor. Ne punite lokal nepotrebnim stvarima. Uvek izbacujete ono što vam nije potrebno. I nije samo u tome stvar. Gledajte gde postavljate mašine, stolove i sve što vam je potrebno za jedan lokal. Ako vam mušterije stalno dolaze, gledajte da napravite prostor gde će oni stajati. Ukoliko im samo pružate uslugu kratko, ovde možemo kao primer da damo štamparije, onda možete da im obezbedite neki sto sa strane, kako bi oni mogli da se orgnaizuju da odvoje šta im je za kopiranje na primer ili kako bi kasnije mogli da se spakuju, a da ne ometaju druge potencijalne mušterije. Ne mora to da bude neka mnogo velika polica, koja će stajati sa strane. Sve što će vam trebati za to jeste jedan deo građevinske stolarije i građevinskog okova koji se naziva vrlo jednostavno nosač za police i naravno biće vam potrebna polica. To nije neko ulaganje, jer vas sve ukupno može koštati ni 2000 dinara, s obzirom da ovu vrstu građevinske stolarije možete naći i za oko 500 dinara, a polica je nešto malo skuplja.

Odvojte jedni minimalnu prostoriju

Vrlo je važno da imate bar jednu minimalnu prostoriju koja je samo za vas ili za vaše radnike. Da prosto imate neki lični prostor, a da to nije toalet, gde možete da se sklonite malo, da odmorite, iskulirate od ljudi, od posla i slično. Ako nemate baš mnogo prostora možete kliznim vratima pregraditi te prostorije koje već imate. Dakle, tu štedite na prostoru. To ne moraju da budu neka preterano velika vrata, ali imajte u vidu da će vam pored vrata, biti potrebne i šine i četkice, stoperi i pozicioneri, ali i klizni okov za drvena vrata, ukoliko želite drvena. To vam sve može doći u paketu, ali možete i kupiti sve odvojeno. Klizni okov za drvena vrata je takođe deo građevinske stolarije, kao i ostali elementi, tako da znate gde treba da tražite kada tražite.

Vodite rašuna o bezbednosti lokala

Vrlo je važno da vodite računa o bezbednosti lokala, čak i ako u vašem lokalu ne ostaju na kraju dana pare i neke možda toliko vredne stvari. Šteta koju možete da pretrpeti može da bude zaista ogromna, zato na vreme razmišljajte. Pre svega razmišljajte o dobrim sigurnosnim vratima, o dobrim bravama i kvakama za vrata. Zatim obavezno, moramo spomenuti još jedan deo građevinske stolarije, a to je katanac. Katanac je jako važan, morate izabrati naravno onaj najbolji, jer samo vama ide u korist da vam se nikada ništa ne desi sa lokalom. Trebalo bi da razmišljate i o sigurnosnim vratima, ukoliko imate opcije za to.