26
нов

Kako izgleda život kad imate 12 meseci?

Svuda mogu da stignem, sve hoću da otkrijem, da znam… – ovako bi svoje ponašanje mogla da opiše beba od 12 meseci, dakle, u periodu nakon što je oduvala prvu svećicu sa rođendanske torte. 

Pripremite se da pratite bebu u stopu

Ovo su energetski džinovi, i biće vam potrebno puno snage i koncentracije da dete u ovom uzrastu držite stalno na oku, zbog toga što ga sve zanima, pa onda neminovno, dolazi u razne opasne situacije. Pripremite se da budete detektiv i da mališana pratite u stopu, radi njegove sigurnosti, bezbednosti i uživanja u istraživanju sveta koji ga okružuje. 

 

Beba od 12 meseci i hodanje

Oko godinu dana, većina beba će početi da hoda, dok one koje su postale naročito vešte u puzanju, hodanje će ostaviti za malo kasnije – oko 15 meseci, i to je sasvim normalno.

Naša preporuka je da ne koristite kaiševe koji pomažu kod hodanja, jer to ne izgleda baš lepo, a osim toga ne utiče dobro ni na razvoj koštano-zglobnog sistema, kao ni osećaja za ravnotežu. Naprosto, da bi dete naučilo da hoda, mora prvo da zna kako da padne i ustane, pa će se povređivanja znatno izbeći u kasnijem uzrastu. Kao što važi za kaiševe, isto pravilo je i za dubak-šetalice.

Sa hodanjem, dete će polako početi da govori neke reči. Vi to iskoristite tako što ćete maksimalno stimulisati ovu želju i sposobnost. Primera radi, ako dete pokaže na nešto što hoće da pojede ili na neku igračku, vi to nazovite glasno pravim imenom, da bi beba razumela. Nakon više takvih pokušaja, oduševićete se kada dete prvi put, na pravom jeziku zatraži to što mu je potrebno.

 

Fina motorika

Fina motorika pokreta se razvija u jedanaestom i dvanaestom mesecu, i vaše dete će početi da hvata predmete sa dva prsta, i to vrlo sitne predmete, kao što su mrvice na podu, recimo. Ipak, ovde treba da imate u vidu, da beba od 12 meseci, sve što uzme u ruke, želi da stavi u usta, pa stoga ne smete da je gubite iz vida ni jedan trenutak. To rešite tako što ćete prostoriju u kojoj se nalazi beba unapred srediti i ukloniti sve što može da bude potencijalno opasno za dete. 

Jedna od najlepših stvari koja će vas radovati kao roditelja jeste da se igrate sa svojom bebom. Prekrijte lice rukama i onda se odjednom pojavite – svaka beba će time biti oduševljena. Taši taši tanana, i učenje gde se nalaze nos, usta, oči, i slično, znak su da vaša bebica napreduje, odnosno, to je početak pamćenja.

 

Vreme je za sistematski 

Kada dete ima godinu dana trebalo bi obaviti sistematski pregled. Postoje standardne krivulje rasta, dete se meri i rezultati se upoređuju. Ono što lekar traži kada pregleda bebu od dvanaest meseci, jeste deformitet koštano – zglobnog sistema, kao i poremećaj rasta. Bitno je odraditi kontrolu krvne slike, a tu je i redovna vakcinacija.

 

Čuvanje bebe od 12 meseci

Pred roditelje se postavlja još jedno pitanje, a to je da li je bolje da posao oko čuvanja bebe od 12 meseci odradi baka i deka servis, ili da se ono da u jasle? Ako bi se deca pitala, ona bi radije izabrala osobu koju vole da ih čuva u njihovoj kući. Socijalizacija kod dece kreće tek oko treće godine, a takođe, u kolektivu su deca izložena raznim infekcijama. Pri tome, imunitet je još nejak da se sa svime time izbori. Razmislite i u skladu sa svojim mogućnostima, odaberite najbolju opciju za vašu bebu.