26
феб

Kako odabrati peškire za kupatilo?

Kupovina peškira često je ozbiljan posao, iako se tako na prvi pogled ne čini. Svakako, ako želite da kupite peškire koji su meki i koji izgledaju luksuzno, onda ne možete otići tek tako u kupovinu i uzeti prvi peškir koji vam padne pod ruku.

A kako da razlikujete turski pamuk i kako da odaberete kvalitetan materijal? Pre nego što bacite stare peškire, odvojite malo vremena da pročitate naš praktični vodič za kupovinu peškira, jer smo se bavili i veličinom i težinom, ali i kvalitetom izrade kako bi vaša pretraga prošla lakše.

Odredite veličine peškira

Peškiri su dostupni u različitim veličinama, pa o tome treba da razmislite pre kupovine. Standardni peškira je 50x90cm i oni se najčešće koriste za ruke. Peškiri za lice su nešto manji, pa se mogu pronaći u različitim veličinama poput 50x30cm ili 40x60cm. Za kupanje se najpre biraju duži peškiri, a moguće izabrati dimenzije 180x100cm, 100x150cm i 140x70cm.

Danas sun a tržištu dostpuni i peškiri za bebe i oni najčešće imaju kapuljaču, a njihova dimenzija je 100x100cm.

Odlučite o težini peškira

Gustina peškira za kupatilo meri se u gramima po kvadratnom metru, a ovaj broj varira između 300-900. Peškir od 300-400g je tanji i lakši, što ga čini idealnim za teretanu ili kuhinju. Ovi se peškiri suše brže od težih peškira. Između 400-600g je peškir srednje težine koji je odličan za plažu i može se koristiti svakodnevno kao peškir za kupanje. I na kraju, od 600-900g je gust i upijajući peškir što ga čini izuzetno luksuznim, ali zahteva malo više vremena za sušenje. 

Pamuk, pre svega!

Svakodnevni peškiri su često napravljeni od standardnog pamuka. Turski pamuk, s druge strane, ima duža vlakna koja peškirima daju dodatnu trajnost i mekši osećaj. Peškiri napravljeni od turskog pamuka imaju duže, gušće petlje konca koje upijaju puno vlage i zadržavaju toplinu. Popularni u hotelima i banjama, teži su od standardnih peškira i duže se suše. Izaberite turski pamuk ako više volite gusti i luksuzni peškir.

Međutim, ovi peškiri postaju mekši sa svakim pranjem. Pamučni peškiri su lagani, izdržljivi i lako se pakuju.

Izaberite češljanu ili prstenastu strukturu peškira!

Peškiri napravljeni od češljanog pamuka znače da se njihova vlakna češljaju kako bi se uklonile kraći niti i ostaci, ostavljajući najčvršće i najduže niti da se utkaju u peškir za kupanje. Ovaj postupak osigurava trajnost i sprečava razvlačenje niti.

Pamučni prsten izrađen je od dugih i kratkih vlakana uvijenih da bi se stvorilo glatko, finije predivo, dok je frotirna tkanina izrađena od dužih niti i tkana je dodatnim predivima. Takođe, mogu se kupiti i peškiir koji imaju trakaste ivice, jer su oni izdržljiviji.

Izaberite odgovarajuću boju i stil!

Peškiri često kupatilu daju poseban pečat, pa razmislite o tome pri izboru boja i veličina. Druga opcija je da svoje ormare opremite bojama zasnovanim na sezoni, a to znači da se jarke boj ekoriste tokom proleća i leta, a hladnije boje u jesen i tokom zime. Najklasičniji izbor su beli peškiri koji se odlično uklapaju u svaki i stil i prostor.