10
нов

Kako odabrati stan – iznajmljivanje i prodaja stanova u Nisu, Novom Sadu i širom Srbije

Iako možda zvuči jednostavno, bez obzira da li nekoga zanima iznajmljivanje stanova ili želi da kupi nekretninu, tom poslu mora da posveti adekvatnu pažnju. Sem toga, vrlo je važno i da bude upoznat sa trenutnim stanjem na tržištu, te da eventualno pričeka povoljniji trenutak za kupovinu. 

 

Iznajmljivanje stanova širom Srbije

Možda je za nijansu lakše ukoliko nekoga interesuje iznajmljivanje stanova i to naročito u većim gradovima. Činjenica je da je mnogo veća ponuda u Novom Sadu ili recimo u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, nego u manjim gradovima širom naše zemlje. Naravno da to ni u kom slučaju ne znači da i u manjim gradovima ne može da bude izvršeno iznajmljivanje stanova po pristupačnim uslovima, ali je svakako izbor manji.

A da bi zaista pojedinac ili porodica mogli da izaberu odgovarajuću nekretninu, mora da bude sagledan svaki aspekt, kako finansijski, tako isto i praktični. 

U svakom slučaju je najvažnije da prvo svako uzme u obzir činjenicu sa kolikom svotom novca u tom trenutku raspolaže, kako bi mogao realno da pronađe odgovarajući stan. Ponekad se može desiti i da realno skuplju nekretninu pojedinci mogu da iznajme po povoljnijoj ceni, ali su takve situacije u praksi prilično retke. 

Nakon što kontaktirate agenciju koja je specijalizovana za iznajmljivanje stanova, potrebno je da zaposlenima izložite sve zahteve, počev od površine nekretnine, pa do dela grada u kome biste želeli da stanujete u narednom periodu. Sve to će značajno pomoći zaposlenima u odabranoj agenciji, jer će suziti pretragu i ponuditi vam samo one stambene jedinice, koje ispunjavaju konkretne zahteve. 

 

Prodaja stanova u Nišu, Novom Sadu ili Beogradu najčešće podrazumeva kredit

A ako ste te sreće da ste došli u situaciju da vas interesuje prodaja stanova, bilo da li je u pitanju prodaja stanova u Nisu, Beogradu, Novom Sadu ili bilo kom drugom gradu onda je vrlo verovatno da imate obezbeđena finansijska sredstva za kupovinu. 

 

Međutim, u zavisnosti od grada u kome potražujete nekretninu, cene prodaje se značajno razlikuju. Pa tako, za stan iste kvadrature, u Nisu ćete proći značajno povoljnije nego u Beogradu. Dok u Beogradu skoro da ne postoji šansa da pronađete stan koji je jeftiniji od 900 eura po kvadratu,na oglasima za prodaju stanova u Nisu možete videti stanove od 40 kvadrata za neverovatnih 18 000 eura, što zapravo dođe nekih 450 eura po kvadratu, dok u Novom Sadu stan iste kvadrature možete pronaći po minimalnoj ceni od 800 eura po kvadratu.

 

Bez obzira o kom cenovnom rangu stanova se radi, iznosi za kupovinu stanova su ipak prilično pozamašni i zato klijenti često imaju potrebu i za pribavljanjem dodatnih finansijskih sredstava, a u vidu stambenih kredita, koje izdaje nadležna banka. Svakako se savetuje isto kao i kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, da klijent kontaktira specijalizovanu kompaniju koja se time bavi i raspita se o detaljima. 

 

Dodatne stavke koje se tiču kredita

U slučaju da je potrebno da pribavi i stambeni kredit, on mora prvo odabrati nekretninu, a u čemu će mu sigurno pomoći zaposleni u okviru izabrane agencije. Posle toga je vrlo važno i da obezbedi svu neophodnu dokumentaciju, kako bi na vreme dobio kredit za kupovinu stana. 

 

S obzirom na to da svaka banka ima određena interna pravila, vrlo je važno i da klijent prvo kontaktira nadležnu poslovnicu, te da se raspita o tome koja sve dokumenta je u obavezi da priloži, ukoliko želi stambeni kredit. Trebalo bi imati na umu da papirologija može značajno da se razlikuje u zavisnosti od toga da li je u pitanju uknjižena ili neuknjizena nekretnina, pa o tome treba posebno voditi računa. 

 

 U svakom slučaju je najbitnije da svaki klijent odabere nekretninu, koja će moći da odgovori adekvatno na sve njegove zahteve. Zato se uvek preporučuje pažljivo odabrati agenciju ili advokatsku kancelariju, koja se tim poslovima bavi. Jedino tako će svaki klijent biti pošteđen makar u delu potrage, jer će se zaposleni u agencijama potruditi da ponude što veći broj stambenih objekata, kako bi zainteresovani pojedinac mogao lakše da se odluči koji želi stan da iznajmi ili kupi.