18
апр

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje proteze za zube?

Oralna higijena je izuzetno važna za održavanje zdravlja usta i zuba. Međutim, kada se ugradi proteza, održavanje oralne higijene može postati izazov. Zato je važno znati kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje proteze za zube. U ovom tekstu ćemo vam dati savete za održavanje oralne higijene, uključujući čišćenje proteze i sprečavanje infekcija.

Finansijski aspekt ugradnje proteze za zube

Jedan od prvih faktora u vezi sa protezom je finansijski aspekt. Kada je u pitanju ugradnja proteza za zube cena može da varira od više faktora. U nekim slučajevima, zdravstveno osiguranje može pokriti deo ili čak ceo trošak ugradnje, dok u ostalim slučajevima, troškovi ugradnje mogu biti preveliki za pacijenta. U takvim slučajevima, pacijent može razmotriti druge opcije, kao što su delimične proteze, čija je cena povoljnija od punih proteza. Važno je da razgovarate sa stomatologom o svim dostupnim opcijama i očekivanim troškovima, kako biste doneli najbolju odluku.

Održavanje oralne higijene nakon ugradnje proteze

Kada pacijent dobije protezu, treba uzeti u obzir održavanje oralne higijene, ali i održavanje proteze za zube. Redovna oralna higijena uključuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom, čišćenje međuzubnih prostora zubnim koncem ili interdentalnom četkom i ispiranje usta vodom ili antiseptikom. Pored toga, održavanje proteze će biti izazov za vas. Važno je da počenete da vodite računa o ishrani i izbegavate tvrdu i lepljivu hranu koja može oštetiti proteze. Proteze je potrebno čistiti najmanje jednom dnevno, što se može uraditi pomoću posebne četke za čišćenje proteza i paste za zube. Takođe, treba izbegavati upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje, kao što su abrazivni prahovi, jer mogu izgrebati površinu proteze.

Da biste sprečili infekcije, izbegavajte deljenje proteza sa drugim ljudima i redovno dezinfikujte proteze. Takođe je važno voditi računa o zdravlju preostalih zuba, ali i desni kako bi se sprečile moguće infekcije i upale desni.

Takođe, važno je održavati redovne posete stomatologu kako bi se proverilo stanje proteza i zdravlje zuba i desni. Nije neuobičajeno da se nakon ugradnje proteze u ustima pojavi neprijatan miris i u ovom slučaju se preporučuje upotreba antiseptičkih sredstava za usta.

Kako se prilagoditi nošenju proteza

Postavljanje proteza može biti veliki izazov za neke ljude. Osećaj u ustima u početku može biti različit i neprijatan, što može dovesti do nelagodnosti i anksioznosti. Međutim, postoji nekoliko načina na koje možete da se prilagodite nošenju proteza i da se osećate udobnije i samopouzdanije.

Budite strpljivi. Prilagođavanje nošenju proteze može potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci. Budite strpljivi i ne očajavajte ako se u početku osećate neprijatno. Važno je da ne odustanete od proteze i da je redovno nosite kako bi se uspešno prilagodila. Prilagođavanje na nošenje proteze za zube može biti izazovno, ali nije nemoguće.

Održavanje oralne higijene nakon ugradnje proteza je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja usta i zuba. Važno je redovno čistiti proteze, čistiti zube i desni i izbegavati faktore koji mogu izazvati infekcije i upale. Od velike važnosti su i redovne posete stomatologu kako bi se osmeh održao zdrav. Prateći ove savete, pacijenti mogu da uživaju u dugotrajnoj i zdravoj upotrebi proteza.