7
авг

5 stvari koje možete da uradite ako imate upalu desni

Ukoliko primećujete malu količinu krvi kada perete zube i osećate bol u predelu desni savetujemo vam da pored četkice za zube koristite i konac kako bi što bolje očistili ostatke hrane.

Moguće je i da ćete i na koncu primetiti krv. Iako najmanja količina krvi ne bi izgledala kao velika stvar, ako vaše desni stalno krvare, ne smete je ignorisati. Krvarenje desni može da se dogodi iz više razloga, od gingivitisa do sporednog efekta trudnoe. Promena rutine za oralnu negu takođe može da dovede do krvarenja desni, bar u početku. Evo šta možete da uradite ako primetite neko krvarenje.

Pojačajte oralnu higijenu

Najvei uzrok krvarenja desni je nakupljanje plaka duž linije desni. Kada ne uklonite plak na vreme, stvrdnjava se u kamenac, kalcificirani materijal koji se zalepljuje i nastavlja da iritira desni, što dovodi do krvarenja i napredovanja u naprednije oblike bolesti desni. Najbolji način da se smanji nakupljanje plaka i vaš rizik od krvarenja desni je da pojačate svoju rutinu za oralnu negu. Ne zaboravite da zube  perete dva puta dnevno koristei pastu za zube sa flouridom. Konac najmanje jednom dnevno.  I naravno, posećujte vašeg zubara redovno – ne samo kada imate problem ili ste zabrinuti.

Izaberite odgovarajući pribor za oralnu higijenu i koristite ga pravilno

Ako redovno perete zube i čistite ih konacem i redovno posećujete stomatologa, vaši „alati“ za negu oralne higijene mogu biti ono što uzrokuje krvarenje desni. Iako se može činiti da četkica za zube sa srednjim ili čvrstim vlaknima čisti zube i desni dublje ili temeljito, teže čekinje obično izazivaju iritaciju – što može biti razlog zašto krvare desni. Američko udruženje stomatologa (ADA) preporučuje upotrebu četkice za zube sa mekanim vlaknima koja temeljno čisti zube i desni bez iritacije. U nekim slučajevima, to možda nisu „alati“ koji uzrokuju krvarenje, ve način na koji ih koristite. Ako ste izašli iz navike pravilnog čišćenja zuba, počnite ponovo. Možda ete videti malo krvi na liniji desni, ali zapamtite da nežno perete zube i izbegavajte prejako pritiskanje konca na zube i desni.

Hranite se zdravo

Ono što jedete i kada jedete takođe igra ulogu u održavanju desni od krvarenja. Hrana koja sadrži mnogo šeera ili jednostavnih ugljenih hidrata poveava rizik od problema sa zubima i desni jer šeer stvara idealno okruženje za formiranje plaka. Posvetite se ishrani koja je niska u šeeru i ima visoku količinu neophodnih hranljivih materija koje se nalaze u hrani poput povra. Ne morate da zabranite sebi sve slatkiše iz svog života. Samo zapamtite da ih jedete umereno, a nakon konzumiranja grickalica operite zube.

Proverite koje lekove pijete

Određeni lekovi takođe poveavaju verovatnou da e vaše desni krvariti. Neki lekovi protiv bolova, kao što je aspirin, ublažavaju krv i mogu poveati krvarenje.  Ako je to slučaj, vaš doktor može propisati drugačiju dozu ili drugačiji lek. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom ako mislite da lek izaziva neželjene efekte, čak i ako se čini blagim.

Pregled zuba kod stomatologa

Ako menjate navike nege usne šupljine, prilagođavate lekove i održavate zdravu ishranu, a desni i dalje krvare, vaš sledei korak bi trebalo da bude zakazivanje sastanka sa stomatologom. On e pregledati vaše zube i desni i utvrditi da li imate ozbiljnije stanje, kao što je napredna bolest desni. Vaš stomatolog može uzeti i rendgenski snimak zuba i desni. Ako smatra da je potrebno lečenje, kao što je dubinsko čišenje ili parodontalna hirurgija, verovatno ete posetiti parodontologa, koji je specijalizovan za lečenje bolesti desni. U nekim slučajevima krvarenje desni nije ozbiljno, ali u određenim slučajevima može može biti simptom ozbiljnije bolesti. Uz pravilnu dijagnozu i ličnu negu krvarenje desni može postati stvar prošlosti.