6
авг

Novi letovi Air Serbie iz Niša

,,Air Serbiaˮ je zvanično ime nacionalne avio-kompanije Srbije čije se sedište nalazi u Beogradu, a datum njenog osnivanja datira još iz 1927. godine. Te davne godine osnovano je Društvo za vazdušni saobraćaj ,,Aeroputˮ, koje će u toku svoje istorije menjati nazive (JAT, Jat Airways, Air Serbia). Skoro čitav vek postojanja ove kompanije obeležili su mnogi usponi, padovi, ratovi, krize, ali danas ime ,,Air Serbiaˮ predstavlja sinonim za liderstvo u avionskom saobraćaju.

Do 2013. godine zvaničan naziv ovog avio-prevoznika bio je ,,Jat Airwaysˮ. Iako se pominje pod atributom ,,nacionalniˮ, ipak se u strukturi njegovog vlasništva nalazi još jedna država – Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji procenat suvlasništva iznosi 49%.

Zahvaljujući ovom partnerstvu, ali i mnogim drugim, putnici iz Beograda mogu da putuju u Ameriku, Afriku, Aziju, Australiju. Za sada, ukupan broj destinacija za koje postoje organizovani letovi ovog avio-prevoznika iznosi 44. Aerodrom ,,Nikola Teslaˮ predstavlja polaznu tačku ove kompanije.

Malo o aerodromu sa koga se leti u Nišu

Pored pomenutog aerodroma, u Srbiji se nalazi još jedan aerodrom sa kojeg se organizuju letovi ove kompanije. To je aerodrom ,,Konstantin Velikiˮ, koji se nalazi u Nišu. Početak ovog aerodroma vezuje se za 1935. godinu, kada je avion iz Beograda leteo na relaciji Beograd – Niš – Skoplje – Bitolj – Solun.

Ovaj aerodrom je tokom svoje istorije pretrpeo ogromnu štetu, osobito 1999. godine za vreme bombardovanja, ali nekoliko godina kasnije ponovo doživljava procvat kroz saradnju sa mnogim avio-kompanijama: ,,Wizzairˮ, ,,Ryanairˮ, ,,Swissˮ. Pored toga, značajnu donaciju za rekonstrukciju i nadogradnju delova oštećenih u bombardovanju dala je Vlada Norveške.

Inače, ovaj aerodrom je do prošle godine bio u vlasništvu grada Niša, a potom je tu funkciju preuzela Vlada Republike Srbije kako bi se on dodatno razvio i unapredio. Prema nedavnoj odluci Vlade, kompanija ,,Air Serbiaˮ je iz Niša uvela letove za još 12 evropskih gradova, a uz postojećih 10 linija koje već saobraćaju sa ,,Konstantina Velikog”.

To znači da se  sada iz Niša može leteti na ukupno 22 destinacije. Bez obzira na pomenuto ovogodišnje uvođenje novih letova, uprava aerodroma se pobrinula da preklapanja letova ne bude, kao ni nekih nekih neplanskih situacija koje bi dovele do kašnjenja letova. Uz to, ,,Air Serbiaˮ ima svoju bazu i avione u gradu, te su kašnjenja retka i minimalna.

Kada je reč o zemljama u koje se može leteti iz ovog grada, statistika izgleda ovako: 8 destinacija u Nemačkoj, 2 u Švajcarskoj, 3 u Italiji, 2 u Austriji, 3 u Švedskoj, i po jedna destinacija u Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj. Tako se preko ovog avio-prevoznika može putovati ka Tivtu, Geteborgu, Frankfurtu, Bolonji. Ljubljani, Baden Badenu, Hanoveru, Nirnbergu, Rimu, Salcburgu, Budimpešti, Fridrihshafenu.

Svi letovi ka ovim destinacijama planirani su da se realizuju dva puta nedeljno, osim što se ka Tivtu realizuju i tri puta tokom nedelje. Takođe, trenutno vlada i najveća zainteresovanost za ovaj crnogorski gradić, te su ti avioni i najpopunjeniji, a ukoliko se karta ranije ne rezerviše već se kupi po principu danas za sutra, ona može iznositi i do 20 000 dinara. Svi ovi letovi obavljaju se avionom marke Airbus A 319.

Što se tiče ostalih cena karata, one nisu mnogo više od drugih avio-kompanija koje posluju u Nišu. Tako je, na primer, za putovanje do Tivta, Geteborga, Ljubljane, Frankfurta i Bolonje potrebno izdvojiti negde oko 50 evra za oba smera, dok je za Rim potrebno obezbediti oko 70 evra. Cene ostalih destinacija kreću se u sličnom rasponu.

Iako ova kompanija nije niskotarifna, ipak su cene letova znatno pristupačnije od onih u prestonici. Naime, kao što smo već i pomenuli, na niškom aerodromu su prisutne još dve avio-kompanije ,,Wizzairˮ i ,,Ryanairˮ, te je nešto niža cena kod nacionalnog prevoznika verovatno rezultat tržišne konkurencije.

Ono što još preostaje ovoj kompaniji jeste da poveća svoje kapacitete i da uvede letove ka novim destinacijama, jer će se tako dovesti do jos ubrzanijeg razvoja turizma u Nišu a time i povećati ekonomski razvoj grada Niša.

Kupovina avio karta se može obaviti u agenciji ,,Kuća putovanja” koja se nalazi u ulici Voždova 18 (preko puta glavne pošte), pozivom na telefon 018 4100228 kao i preko internet stranice www.kucaputovanja.rs.

Sajt agencije Kuća putovanja je veoma interaktivan, jednostavan i dobro osmišljen, jer se rezervacija i kupovina karte može obaviti vrlo lako i brzo, dok se samo plačanje može izvršiti na više načina: gotovinom, čekovima na 6 rata, platnim karticama Visa i Mastercard i sl.

U saradnji sa turističkom agencijom Kuća Putovanja.