16
апр

Kome je sve potrebno rengensko snimanje zuba?

Rengenski snimak zuba je uobičajena dijagnostička procedura koja se smatra izuzetno sigurnom. Digitalni, zubni, rendgenski snimci imaju veoma niske doze zračenja, proizvodeći samo delić zračenja kakvim ste izloženi u drugim procedurama snimanja. Ako ste zabrinuti da li vam treba snimanje zuba, ili se pitate da li treba da se odreknete ove procedure zbog drugih medicinskih stanja, korisno je zaroniti malo dublje u ono što uključuje zubni rendgen, zašto se izvodi, i kako se izvodi.

Kada se ovi rendgenski snimci izvedu na odgovarajući način uz odgovarajuće mere predostrožnosti, postoji vrlo mali razlog za zabrinutost. Rutinski pregled sa četiri rendgenska snimka biteving-a izlaže vas otprilike istoj količini radijacije koju ćete iskusiti u toku jedog do dva sata leta u avionu.

Kome je potrebno snimanje zuba

Dentalni rendgenski snimci koriste se dijagnostički kako bi se stomatolozima pomoglo da vide probleme koji su inače gotovo nevidljivi golim okom. Odrasle osobe odlaze na snimanje zuba kako bi stomatolozi bili u mogućnosti da bolje identifikuju i tretiraju različite probleme. Koristeći ove rendgenske snimke, vaš stomatolog može da vidi:

  • Područja propadanja, uključujući one izmedju zuba ili ispod punjenja, odnosno plombi
  • Gubitak kostiju povezan sa bolesti desni
  • Abscesi, koji su infekcije u korenu zuba ili između zuba i desni
  • Tumore
  • Promene u kanalu korena

Bez rendgenskog snimka zuba, mnogi od ovih problema mogli bi biti nedijagnostikovani. Sa rendgenskim snimanjem zuba, stomatolozi su takođe bolje opremljeni za pripremu zubnih implantata, proteza, fiksnih aparata i drugih sličnih tretmana. Možete uraditi snimanje jednog zuba ili više, kao i kompletne vilice.

Snimanje zuba kod dece

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog efekata rendgenskih zraka na decu. Deca su osetljivija na zračenje. Međutim, količina zračenja u stomatološkom rendgenskom snimku se i dalje smatra bezbednom za dete. Kako se dečije vilice i zubi stalno menjaju, važno je pratiti njihov razvoj. Ovi rendgenski snimci obavljaju mnoge važne svrhe za mlade pacijente. Oni pomažu stomatolozima da:

  • Se uvere da je dovoljna veličina vilice za nadolazeće zube
  • Prate razvoj zuba
  • Utvrde da li se primarni zubi ispravno otpuštaju kako bi vilica mogla primiti nove, trajne zube
  • Identifikuju rano propadanje i bolesti desni

Važno je da deca redovno posećuju stomatologa i da snimaju zube po preporuci stomatologa. Tačan raspored ovih rendgenskih snimaka će varirati u zavisnosti od individualnih potreba deteta.

Snimanje zuba tokom trudnoće

Trudnicama se obično savetuje da izbegavaju stomatološke rendgenske snimke. Iako je zračenje minimalno, najbolje je izbeći svaku izloženost kada je to moguće zbog zdravlja fetusa koji se razvija. Iz tog razloga, važno je da obavestite stomatologa da li ste trudni ili planirate da ostanete u drugom stanju.

Međutim, postoje neki slučajevi u kojima trudnice treba da izvrše snimanje zuba. Ako imate hitnu stomatološku intervenciju ili se nalazite usred zubnog lečenja, možda će vam u međuvremenu trebati rendgenski snimci iako ste u drugom stanju. Razgovarajte o tome sa svojim stomatologom kako biste utvrdili najbolji način za nastavak. Veoma je važno da izbalansirate i stomatološko i prenatalno zdravlje. Žene sa parodontalnom bolešću imaju veći rizik od neželjenih ishoda trudnoće, tako da ne treba zanemariti zube tokom trudnoće.

Vaš stomatolog može da preduzme veće mere predostrožnosti, kao što je upotreba olovne kecelje i okovratnik štitaste žlezde, za sve rendgenske snimke tokom trudnoće ako se postupak smatra neophodnim. Obaveštavanje stomatologa u svakom trenutku je najbolji način da nastavite lečenjem zuba i vođenjem trudnoće.

Najbolji način da se maksimalno umanji izloženost zračenju tokom snimanja zuba je da se osigura da se snimanje izvodi samo kada je to potrebno. Nema zacrtanog rasporeda za snimanje zuba pa je umesto toga, lekar dužan da donese odluku o tome da li pacijentu treba rendgenski snimak uz stomatološki pregled.