13
авг

Prodavci iz salona tepiha ukazuju na najčešće greške prilikom kupovine tepiha

Kupovina tepiha nije vrsta kupovine koja se obavlja često. U stvari, neki ljudi možda kupuju tepih samo par puta u životu. Iz tog razloga, možete biti zbunjeni tokom kupovine tepiha ili završiti sa tepihom koji ne odgovara vašim potrebama.

Pre pisanja ovoga teksta obišli smo nekoliko salona tepiha u Beogradu i evo šta smo saznali.

Kada kupujete novi tepih, obavezno izbegavajte ove uobičajene greške:

Oznaka težine nije isto što i oznaka kvaliteta tepiha

Ovo je verovatno prva stvar na koju upozoravamo ljude prilikom kupovine tepiha. Nemojte  pretpostavljati da je tepih sa većom težinom bolji od tepiha manje težine. Lako je napraviti ovu grešku jer možemo lako shvatiti koncept dodeljivanja brojčane vrednosti nečemu što ukazuje na kvalitet – drugim rečima, „dobijamo“ ideju da je veći broj (težina tepiha) bolji. Kada je u pitanju tepih, ipak ima previše drugih faktora koji učestvuju u određivanju ukupnog kvaliteta. Na žalost, mnogi prodavci su previše neupućeni ili previše ravnodušni da bi ovo objasnili kupcima.

Ako tepisi izgledaju slično, ne znači da su i istog kvaliteta

Ovo upozorenje posebno važi ako vam se u različitim salonima tepiha u Beogradu nude slične ponude za različite proizvode. Ako dođete u ovu nedoumicu, budite sigurni da je tepih koji ste videli u jednom salonu u Beogradu isti kao drugi tepih koji razmatrate da kupite u drugom salonu. Samo zato što dva tepiha izgledaju isto i čine se jednako mekim pod prstima, to ne mora nužno značiti da su od istog proizvođača, kao i da se njihov kvalitet može upoređivati.

Šta raditi onda ako se nađete u ovakvoj situaciji? Prodavci na koje smo naišli u salonima u Beogradu rekli su nam sledeće: “U situaciji kada vidite dva tepiha koji vam se čine istim, a njihova cena se znatno razlikuje ili želite da uporedite cenu jednog tepiha koji ste videli u jednom beogradskom salonu sa cenom u drugom salonu, proverite da li su ta dva tepiha koja upoređujete napravljena od istog vlakna, da su istog stila i istog kvaliteta. Takođe, pažljivo uporedite garancije proizvođača na tepisima. Ako jedan tepih ima 10-godišnju garanciju, a drugi 20-godišnju garanciju, očigledno nije u pitanju isti kvalitet tepiha.

Pogrešna procena dimenzija tepiha

Prodavci u salonima u Beogradu naveli su nam da je jedan od najčešćih povoda za reklamaciju i zamenu tepiha upravo loša procena dimenzija tepiha. Zbog toga, nemojte se nikako zaletati sa kupovinom pre nego što procenite koje dimenzije će se najbolje uklopiti u vaš prostor. Najbolje je da dimenzije tepiha koji ćete nabaviti odredite još pre odlaska u salone tepiha u Beogradu jer ćete na taj način odmah moći da odredite i cenu modela koji vam zapadne za oko i samim tim da znate da li se taj model uklapa u vaš budžet ili ne.

I poslednji savet koji smo dobili u salonima tepiha u Beogradu jeste da se nikako ne zalećete sa kupovinom. Uzmite u obzir stil prostorije u kojoj ćete smestiti vaš tepih, kao i stil vašega života: čak i najskuplji tepih koji oplemenjuje prostoriju kada ga stavite neće izgledati tako lepo ako sa istog ne budete mogli da skinete dlake vašeg kunog ljubimca. Ili ako vaše dete ne može da slaže kocke na njemu. Razmislite dobro, jer tepihe ne kupujete svakodnevno!