9
нов

Koje auto gume se u Srbiji najčešće kupuju?

Zimska sezona je pred nama. Vozači su odavno morali da se pripreme za vremenske neprlike koje u svakom trenutku mogu da izazovu loše uslove za kretanje, klizav put i otežano kretanje. U tom slučaju je neophodno strpljenje i pažljiva vožnja, a ako ste dobro pripremljeni za period koji sledi onda sao polako i srećan put.

No, da biste bili dobro pripremjeni za zimske dane, trebalo bi da svom ljubimcu promenite gume. Zimske auto gume su ne samo važan, već i neophodan uslov za vree zimskih meseci. U Srbiji se uglavnom kupuju isključivo nove auto gume, a najčešće se gume menjaju tek kada izgube sve svoje funkcije koje je određeni proizvođač guma predvideo. Menjanje guma takođe mogu da izazovi i pređeni kilometri, pa ukoliko ste u prethodnom periodu prešli veliki broj kilometara, vreme je da se auto gume zamene zbog habanja.

Naši vozači pažljivo biraju auto gume, pa osim što brinu o ceni, posebnu pažnju posvećuju i kvalitetu. Iako se u poslednje vreme stalno nešto polemiše u vezi sa saobraćajnim propisima, u pitanje se takođe dovode i obaveze koje vozači moraju da ispune, jer im sve to predstavlja dodatni trošak za budžet, ipak kupovina zimskih guma je najvažnije pravilo koje svaki vozač treba i mora da ispoštuje. Da bi se povećala bezbednost u saobraćaju neophodno je da se izgradi svest o upotrebi kvalitetnih guma koje su primerene vremenskim uslovima.

Šta kažu ankete?

Istraživanje koje je sprovedeno među 10 000 srpskih vozača pokazalo je da skoro njih 70% isključivo bira nove auto gume, dok se oko njih 20% odlučuje da kupi polovne pneumatike. Svega 10% vozača bi potrošilo novac za kupovinu i novih i polovnih pneumatika.

Ova studija je pokazala da tek nešto više od polovine ispitanika poseduje i zimske i letnje gume koje menja u skladu sa vremenskim prilikama, a oko četvrtine ispitanih vozača tvrdi da zamena guma zavisi od finansijkih mogućnosti. Takođe, negde oko 20% učesnika istraživanja navodi da koriste isključivo samo jednu vrstu pneumatika.

Važno je navesti da se došlo do zaključka u sprovedenom istraživanje da vozači uglavnom čekaju da auto gume izgube svoja svojstva kako bi ih zamenili i kupili nove. Ima i onih koji se na zamenu guma odlučuju kada pređu određeni broj kilometara i kada primete neku promenu na pneumatiku, a neki kada im vulkanizer stavi do znanja da je vreme za nove auto gume.

Kako se odlučuju vozači za promenu guma, a kako žene vozači?

Anketa je pokazala da se muškarci za menjanje guma odlučuju po osećaju i da čekaju da guma izgubi sva svojstva koj njen proizvođač garantuje, a to nije čest slučaj sa ženama. Naime, žene se radije odlučuju za nove pneumatike kada im to preporuči vulkanizer, ali i nakon određenog broja pređenih kilometara.

Ono što je zajedničko i ženama i muškarcima prilikom kupovine pneumatika jeste to što većina radije bira nove auto gume, dok je nešto manji broj onih koji se odučuju za polovne pneumatike i priliko kupovine presudan im je kvalitet, pa onda sledi cena.