16
нов

Koji  školski pribor je pametan izbor?

 

Đačka torba je, rekli bi  mnogi roditelji, jedna rupa bez dna. Na početku školske godine cela mesečna plata stane u tu đačku torbu. Roditelji s razlogom postavljaju pitanje: Za šta smo potrošili toliki novac? Osim knjiga na spisku, koji uvek prati pripremu za školu, veoma bitan deo je školski pribor.

Knjige se kupuju po preporuci učitelja, i tu nema razlike, svi u odeljenju uče iz istih udžbenika. Izbor školskog pribora zavisi od afiniteta i sklonosti deteta, ali i roditelja.  Dovoljno je da zavirite u pernicu i otkrijete mnogo toga o tom detetu, ali i roditeljima.

Školski pribor može se kupiti pre početka školske godine

Za neke roditelje opremanje za školu je prava finansijska avantura. Ima onih koji sa spiskom odu u poznatu knjižaru i izađu sa podužim računom, ali i onih koji istražuju ponudu različiitih knjižara u traganju za što povoljnijim cenama. Jedno je sigurno: ne trošite novac na školski pribor za koji niste sigurni da će vašem detetu biti neophodan u školi. Svaki učitelj ima svoj sistem rada i svoj spisak školskog pribora za đake, pa je najbolje da taj spisak potražite na roditeljskom sastanku. Međutim, da biste kupili ono što je svakom đaku potrebno, ne morate da čekate prvi roditeljski sastanak ili susret sa učiteljem ili učiteljicom. Pernicu sa školskim priborom možete kupiti i pre početka školske godine. Kupovina pernice rešava najveći deo problema u izboru školskog pribora.  U njoj je sve što je đaku svakodnevno potrebno: olovke, gumice, rezač, bojice, flomasteri, lenjiri. 

 Kako izabrati pernicu?

Najveća dilema prilikom kupovine pernice je da li kupiti pernicu na spratove ili okruglu pernicu. I jedna i druga imaju svoje prednosti. Okrugla pernica zauzima manje mesto u rancu, lakša je, ali ne baš tako pregledna. Pernice na sprat su lakše za organizaciju deteta u školi, zato što je sve pregledno i dete u svakom trenutku zna gde je šta od školskog pribora.  Pernice na sprat se mogu kupiti sa punim priborom što olakšava dalju kupovinu. Pernice se mogu naći u različitim dezenima koji su veoma privlačni deci, posebnim za dečake i posebnim za devojčice.

Kvalitet školskog pribora

Pri odabiru pribora veoma je važno voditi računa o kvalitetu. Deca se najčešće u izboru povedu za različitim motivima iz crtanih filmova ili šarenim ilustracijama, ne brinu o kvalitetu pribora u pernici. Zato roditelji treba da vode računa o kvalitetu i sugerišu detetu koji je školski pribor pametan izbor. Bojice koje se lome pri svakom rezanju neće trajati duže od nekoliko dana. Ukoliko je papir u sveskama lošijeg kvaliteta, može se pocepati i pri običnom brisanju. Školski pribor je materijal koji deca vrlo brzo potroše, pocepaju ili izgube, naročito osnovci u nižim razredima koji svakodnevno dolaze iz škole sa polupraznim pernicama. Možda je iz tog razloga dobro obezbediti se svim potrebnim u jednoj velikoj nabavci kako bi uvek imali u fioci olovku, gumicu, rezač i baš onu bojicu koja fali u pernici. Tako postižete da dete uvek ide zadovoljno i spremno u školu, a da ujutru ne trčite prvo u knjižaru.