24
јун

Kolagen za zglobove – vratite zglobovima svoju funkciju!

Artritis je bolest hrskavice zgloba koja može imati sistemski uzrok, ali i biti posledica starenja ili deformiteta. Uzroci su razni, ali se svi ispoljavaju propadanjem hrskavice koja nema svoju funkciju amortizera pa zglobovi otiču i bole pri svakom pokretu.

Pravilno lečenje bolnih globova se započinje sa lečenjem osnovnog uzroka koji je doveo do bola – regenerisanjem hrskavice koja će izbrisati sve degenerativne promene. Brinite na vreme o svom zdravlju i pomozite organizmu da se oporavi na pravi način!

Kako propada hrskavica?

Hrskavica se najvećim svojim delom sastoji od kolagena. Kada se naruši ravnoteža između obnove hrskavice i njenog trošenja dolazi do upale zglobova. To dalje vodi u to da ćelije koje su zadužene za proizvodnju kolagena bivaju blokirane ubrzanim trošenjem pa zglobovi gube prirodni amortizer koji omogućava slobodu pokreta.

Reumatoidni artritis je bolest gde imunitet organizma napada hrskavicu jer je detektuje kao strano telo pa dolazi do upale i bolova u zglobovima. Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova koje nastaje usled povreda, nepravilnim pokretima zglobova, ali i starenjem. Ovo su najčešći uzroci propadanja hrskavice, ali nisu jedini.

Kod svih situacija kolagen za zglobove je ključan za smanjenje bola i vraćanje punog obima pokreta.

Kolagen za zglobove – započnite na vreme sa suplementacijom!

Sa starenjem se količina kolagena u telu smanjuje. To se vidi po ubrzanom starenju kože, kosa gubi sjaj, ali dolazi i do smanjenja kolagena u telu na mestima gde je on smešten u ligamentima, tetivama i hrskavici.

Pošto nas sve, pre ili kasnije, očekuju promene na zglobovima, važno je da se i pre pojave prvih promena započne sa dodatnim unosom kolagena čime će se on akumulirati u hrskavici i zaštiti zglobove.

Čak i sportisti koriste kolagen za zglobove jer su opterećeni velikom fizičkom aktivnošću pa ih suplementacijom čuvaju od propadanja i povreda.

U slučaju situacija da su se promene već dogodile i da zglobovi trpe opterećenja usled smanjenja hrskavice, važno je da se hranom i dodacima ishrani unosi veća količina kolagena za zglobove svakodnevno, što će pomoći osnovnoj terapiji i ublažiti bol.

Koja hrana je bogata kolagenom?

Hrana bogata belančevinama poput piletine, ribe, jaja, govedine, plodova mora, pasulja, belog luka, citrusa…donose bržu proizvodnju kolagena u telu. 

Raznovrsnom ishranom se može usporiti prirodno starenje ćelija i pomoći im da se nivo kolagena održi optimalnim.

Suplementi- kolagen tablete za zglobove

Što je organizam pod većim opterećenjem i što je stariji, hrana neće biti dovoljna za sintezu kolagena koji će popuniti rezerve u zglobovima. Tada se preporučuje uzimanje dodataka ishrani u vidu  suplemenata- kolagen tablete.

Pošto snižen nivo kolagena blokira ćelije za njegovu obnovu u hrskavici, vraćanjem na optimalni nivo i ćelije se ponovo stimulišu na bržu regeneraciju i proizvodnju kolagena za zglobove, ali i za druge funkcije u organizmu – sprečavanje kardio-vaskularnih problema, regeneraciju mišića i podmlađivanje kože.

Suplementi se proizvode kao tablete, tečnosti ili praškasti dodaci ishrani, a maksimalna dnevna doza za odrasle iznosi 15 g i najbolje je uzimati je pred spavanje kada telo odmara.

Dugoročnim unosom kolagena putem suplemenata ili hrane koja je bogata njime, povećavamo zalihe u organizmu koje će se manifestovati i kroz bolje funkcionisanje svih zglobova u telu.