12
окт

Kolonoskopija otkriva ozbiljne bolesti creva

Bolesti creva, pre svega karcinom debelog creva, svrstavaju se među najčešće zdravstvene probleme na našem podneblju. Karcinom debelog creva je, uz karcinom pluća, najčešći uzrok smrti među malignim bolestima. Otkriva se sasvim pouzdano endoskopskim pregledom debelog creva – kolonoskopijom.

Kolonoskopija je zlatni standard u otkrivanju ove ali i mnogih drugih bolesti creva jer pruža mogućnost da gastroenterolog ima detaljan uvid u stanje unutrašnjeg zida creva.

Šta je kolonoskopija i ko je obavlja?

Kolonoskopija predstavlja dijagnostičku metodu kojom se ispituje unutrašnjost zida debelog creva i završnog dela tankog creva. Ova metoda omogućava i efikasno uklanjanje polipa, uzimanje uzorka tkiva (biopsiju), kao i manje intervencije na zaustavljanju već postojećeg krvarenja.

Kolonoskopiju obavlja isključivo posebno edukovani gastroenterolog uz pomoć specijalnog aparata kolonoskopa.

Da li je kolonoskopija bolna?

Veliki broj ljudi izbegava ovu dijagnostičku metodu iz straha od bola u stomaku, ali potpuno bezrazložno! Kolonoskopija nije bolna, a ako se obavlja bez anestezije može da bude neprijatna. Međutim, uglavnom se za kolonoskopski pregled koristi kratkotrajna opšta anestezija koja omogućava potpuni komfor pacijentima. Takođe može da se obavi i u stanju analgosedacije (blage omamljenosti).

Ko treba da obavi ovaj pregled?

Kolonoskopija je metoda koja može da otkrije tačnu lokaciju i uzroke okultnog krvarenja iz debelog creva. Zato je obavezna procedura za sve osobe koje zapaze ovu vrstu krvarenja ili imaju pozitivan laboratorijski test na okultno krvarenje. Okultno (skriveno) krvarenje može da bude jedan od simptoma karcinoma debelog creva, ali mnogih drugih bolesti.

Savetuje se i kod dugotrajnih anemija kada postoji sumnja na unutrašnje krvarenje kao njen uzrok.
Na ovaj način se može doći do razloga bolova u trbuhu, hroničnog zatvora ili dijareje. Svaka promena u načinu pražnjenja creva je važna i zahteva detaljno ispitivanje.

Kolonoskopijom se uspešno pronalaze sve vrste promena (benignih u vidu polipa i malignih) na zidu debelog creva. Uočene promene se, ukoliko su manjeg obima, mogu na licu mesta ukloniti ili se može uzeti njihov uzorak (biopsija) i poslati na patohistološku analizu.

Gastroenterolog može da uoči i različite iritacije, divertikuloze (džepove) i upale sluznice. Kolonoskopiju mogu da rade i sve osobe koje žele da provere zdravstveno stanje svojih creva, kao i sve osobe starije od pedeset godina i sa porodičnom istorijom bolesti creva.

Kako se izvodi kolonoskopija?

Kolonoskopija se izvodi uz pomoć elastičnog instrumenta debljine oko jednog centimetra koji se plasira putem anusa u debelo crevo. Pacijent je za to vreme u ležećem položaju na boku. Instrument na svom vrhu ima osvetljenje i kameru čiji se snimci prikazuju u realnom vremenu na monitoru sa kojim je povezan. Gastroenterolog prati i kontroliše kretanje sonde putem prikaza na monitoru i uočava sve prisutne promene na sluznici creva.

Pripremite se za pregled

Da bi se kolonoskopija obavila na dobar način neophodno je da debelo crevo bude u potpunosti čisto. To se postiže tako što se pacijent pripremi dvodnevnom strogom dijetom i ne unosi hranu na dan pregleda. Dijeta podrazumeva unos bistrih napitaka poput supe i soka od jabuke, vode i čaja. Veče pre kolonoskopije ne treba ništa da se jede i pije, kao i na dan pregleda.

Prema savetu lekara treba uzeti laksativ koji će omogućiti efikasno čišćenje creva dan pred pregled. Potrebno je posavetovati se sa lekarom oko lekova koji se inače koriste jer je neke poželjno izostaviti pre pregleda.

Ukoliko se kolonoskopija obavlja u opštoj anesteziji poželjno je imati pratnju bliske osobe za povratak kući. Kolonoskopija ne zahteva posebno vreme za oporavak, ali prva dva sata nakon pregleda se može osećati nadutost.

Poliklinika Dr Rončević vam omogućava da kolonoskopiju obavite komforno, bez stresa i što je najbitnije bez čekanja. Lekarski nalaz se dobija neposredno nakon pregleda, kao i detaljno objašnjenje za pacijenta.

Ознаке: , ,