20
окт

Poslovi koji su pogodni za savremeno preduzetništvo

Svedoci smo činjenice da je preduzetništvo pojam koji se danas vrlo često pominje u brojnim poslovnim temama, literaturi i medijima. Radi se o spremnosti na pokretanje novog biznisa, uz razvoj partnerstva ili potpuno samostalno. Vrlo popularno je i žensko preduzetništvo, kao i osnivanje preduzeća kojima upravo upravlja nežniji, ali neosporno stručan i uspešan pol. 

Preduzetništvo je sačinjeno od velikog broja malih biznisa, koji se osnivaju sa ciljem sticanja prihoda od prodaje proizvoda i realizacije usluga, kao i ostvarivanja profita na kraju poslovne godine. U ovom tekstu prikazaćemo neke od poslova koji se često pokreću kao preduzetništvo, tačnije osnivanjem firmi, najčešće od strane jedne ili dve osobe.

Knjigovodstvena agencija – preduzetništvo sa tradicijom

Rad u knjigovodstvenim agencijama privlačan je i ženama i muškarcima, što dokazuje i veliki broj osoba koje se bave upravo ovom delatnošću. Knjigovodstvena agencija osniva se sa ciljem pružanja računovodstvenih usluga drugima, koji za to nemaju uslove – vreme, kapacitete, stručne zaposlene ili bilo koju drugu otežavajuću okolnost. To u prvi plan stavlja potrebu pronalaska stručnih lica koji će da profesionalno i bez greške obavljaju finansijske i vrlo precizne poslove. Tu su mnoge aktivnosti koje knjigovodstvena agencija treba da radi, tačnije njeni zaposleni, kao na primer: da prate i beleže promene u poslovanju, vode računa o finansijama, plaćaju obaveze i vrše druge novčane transakcije, vode računa o poreskim i imovinskim propisima, kao i mnogim drugim krupnim i sitnim stvarima koje su finansijske prirode. 

Ugostiteljski objekti – preduzetništvo koje prati trendove

Za razliku od toga što je knjigovodstvena agencija biznis sa tradicijom, osnivanje ugostiteljskih objekata ulaže napore da prati trendove, inovativne ideje i bude vrlo drugačije od svega do sada viđenog. Otvaranje kafića, restorana i klubova često se realizuje kroz bliska partnerstva, ali je svakako način u kome je preduzetništvo u centru pažnje. U tom pogledu, potrebne su određene veštine i sposobnosti ostvarivanja kontakata, angažovanja influensera za privlačenje klijenata, praćenje svetskih trendova u okviru menija, liste pića, uređenja prostora i mnogo toga drugog. Preduzetništvo se ogleda u velikom broju veština, koje u zavisnosti od biznisa treba da dođu do izražaja. Ugostiteljstvo je nešto što u našoj zemlji privlači ljude – kako na osnivanje, tako i na ispijanje omiljenog pića i uživanje u fenomenalnim obrocima. Zato, bitno je pronaći način da baš takva preduzetnička ideja rezultira omiljenim pićem i fenomenalnim obrokom u lokalu koji se osniva. 

Kozmetički i frizerski saloni – usluge sa višedecenijskim postojanjem

Briga o lepoti osoba za kozmetičke, frizerske i slične salone podjednako je bitna kao i briga o finansijama koju vodi knjigovodstvena agencija. Sve ove usluge mogu biti rezultat vrhunskih preduzetničkih ideja, motiva, snalažljivosti, kontakata i preduzimljivosti. Poznato je da su kozmetičke i frizerske usluge bliže ženama, ali bez obzira na period godine, podjednako su u trendu. Koliko god da neki biznis može da stagnira pod dejstvom više faktora, nega je nešto što će žena sigurno sebi da priušti u svakom trenutku. Zato, razmišljanje o preduzetničkim uslugama u oblasti nege, odlično je ukoliko se poseduju stručna znanja, iskustvo i određeni novac za osnivanje nove firme.

Preduzetništvo se ističe prilikom otpočinjanja različitih poslova, i pogodno je za mnoge biznise, od kojih je navedeno nekoliko najkrupnijih. Knjigovodstvena agencija, ugostiteljstvo i nega su samo neki od njih. Tu su naravno i trgovinske radnje, advokatske kancelarije, agencije različitih profila i slično.