27
феб

Korišćenje mašina za rad na visinama: šta je strogo zabranjeno?

Mašine za rad na visinama su verovatno jedna od vrsta koje su najpraktičnije i najlakše za upotrebu, a u isto vreme prilično komplikovane. Odnosno one samo na prvi pogled deluju vrlo komplikovano, pa čak i kada čujete koliko vrsta postoji, verovatno biste pomislili da je to nešto najkomplikovanije sa čim ste se do sada susreli. Međutim, samo je važno da malo više istražite o mašinama za rad na visinama i shvatiće da to i nije baš tako nejasno kao što se čini. Ipak, koliko kod ove mašine za nekoga bile vrlo lake za upotrebu, potrebno je da znate sledeće stvari:

Nemojte ih koristiti pre čitanja uputstva ili upozorenja

Kao ni ostale mašine, tako ni mašine za rad na visinama ne bi trebalo da koristite pre nego što detaljno i jasno pročitate uputstva ili upozorenja. Pre svega rad na visinama zahteva jedno posebno upozorenje, pa bi trebalo da pročitate i generalno o ovoj oblasti sve što vam je dostupno. Ne postoje uputstva i upozorenja samo da bi postojala i da njih niko ne bi čitao. Ona su jasno naznačena kako bi sačuvala sve što treba da se sačuva.

A pre svega čuvaju vaš život. Sa druge strane, korišćenjem mašina za rad na visinama vi možete i da naudite, naravno ne namerno, nekom drugom. I zbog toga je jako važno da čitate uputstvo,u ovom slučaju upozorenje. Mašine kao što su viljuškari, na prvi pogled izgledaju kao mašine sa kojima se vrlo lako upravlja, ali i kod njih je jako važno pročitati uputstvo i proći adekvatnu obuku.

Nikako bez adekvatne opreme

Strogo je zabranjeno da nemate adekvatnu opremu, a da koristite mašine za rad  na visinama. To je potupno neodgovorno.

Zašto se izlagati toj vrsti rizika bespotrebno. Adekvatna oprema nije nešto što bi moglo da vas dodatno optereti, da vam zada neke određene muke ili bilo šta slično. Tu opremu na kraju krajeva nećete ni primetiti kada se budete uneli u posao, a ona je tu da vasa na sve moguće načine zaštiti od bilo kakvog rizika.

Dakle, adekvatna odgovarajuća oprema se podrazumeva i bez njen ne biste smeli bilo kakve radove da obavljate. Verovatno postoji mogućost da vam bude i napisana kazna ukoliko obavljate građevinske radove bez zaštitne opreme, ali je to generalno najblaže što vam se može dogoditi.

Ne koristiti ih kada ste umorni ili ne se osećate dobro

Sve ove odgovorne radove i radove koji zahtevaju apsolutnu koncentraciju ne smete da obavljate kada ste premoreni, kada se ne osećate dobro. Zapatite da svi građevinski radovi mogu da sačekaju. Ukoliko se osećate premoreno i osećate da niste u stanju da obavljate poslove, bolje  bi bilo da saslušate svoj telo i da odmorite nekoliko dana.

Ukoliko biste u takvom stanju koristili mašine za rad na visinama, onda postoji veliki rizik da vam se nešto može dogoditi. Možete izgubiti svest, može vam se jako slošiti u trenutku. Zato, nema potrebe za rizikom.

Alkohol je strogo zabranjen

 

U svakoj situaciji morate da budete maksimalno bezbedni, a samim tim znači da morate da budete prisutni i svesni. Šta god da pođe po zlu vi treba da znate kako da se ponašate i kako da predupredite moguće katastrofe.

Ako ste pod dejstvom alkohola moguće je da će vam i se i veoma rizične situacije učiniti manje rizičnim i moguće je da nećete biti u stanju da odreagujete onako kako bi trebalo. Zato, bez alkohola ili supstanci koje mogu uticati na vašu prisutnost i svesnost kada koristite mašine za rad na visinama.