19
апр

Krunice za zube kao važan faktor zdravog, blistavog i bezbolnog osmeha

Značaj blistavog osmeha ne može se izmeriti novčanim jedinicama, niti uporediti sa troškom za bilo koje druge potrebe. Prirodni zubi izgledaju apsolutno najlepše i poput bisera krase usnu duplju. Ipak, postoje situacije kada je potrebno uraditi intervenciju postavljanja implantata i tada su krunice za zube najbolji izbor. 

Moderne krunice za zube postavljaju se kada je zub oštećen ili kompletno slomljen, kao i u situacijama kada plomba ne može biti rešenje. Postoji više vrsta krunica u zavisnosti od materijala izrade, postupka i načina ugradnje, kao i trajnosti. Nakon profesionalnih pregleda koje vrše stomatolozi, u saradnji sa hirurzima i protetičarima, oblikuju se odgovarajući implanti sa krunicama. 

Različite vrste krunica za čist, svež i blistav osmeh

Kada se vrši stvaranje novog osmeha uz krunice, važno je odabrati stomatološku ordinaciju koja može da realizuje sve preventivne i kontrolne preglede, vađenje dotrajalih zuba i korena, kao i ugradnju veštačkih zuba. Nakon detaljnih pregleda, analiza, merenja, praćenja zagriska i probe privremenih veštačkih zuba, vrši se ugradnja sa krunicama. Kada se razmatraju konkretne dostupne vrste, ponuda je razvijena i raznolika. 

Pa tako, danas su dostupne metalne i bezmetalne krunice, zatim spoj metala i porcelana, keramička varijanta, kao i kombinacija zirconijuma i porcelana. U dobu vrhunskih otkrića su vrlo popularne bezmetalne krunice za zube, ali isto tako se izrazito kvalitetnim smatraju metalne, jer kombinuju zlato, paladijum, hrom ili nikl, u zavisnosti od vrste. Metal ima potrebnu čvrstoću, snagu i otpornost, a dodatak porcelana i keramike čine da imaju prirodnu belinu i blistavost bez veštatkog odsjaja.  

Trajnost i belina koja izgleda uvek sveže i potpuno prirodno

Kada se pojavi oštećenje na zubu koje se ne može nadomestiti plombom, krunice za zube su idealno rešenje. One imaju oblik zuba, formiraju se u vidu izdržljive presvlake i savršeno prekrivaju sva postojeća oštećenja u vilici. U zavisnosti od odabrane varijante, krunice mogu da traju duži ili kraći niz godina, a obično je 7 godina minimum, dok je maksimum nekoliko decenija. O značaju koji imaju za postizanje efekta prirodnih zuba, govori činjenica da se nekada teško od njih razlikuju. Cilj vrhunskih protetičara, jeste da  novi osmeh koji se zasniva na krunicama ne bude različit od prirodnog, već samo osvežen i ulepšan, bez bolova i tegoba. 

U stanjima vilice kada je karijes oštetio ne samo zub, već i kanale do korena, živca i dubinu desni, pre nego što se ugrade krunice za zube, vrše se tretmani koji će učiniti da se kasnije ne pojave pukotine, otoci i bolovi. To je značajna priprema vilice za ugradnju krunica, a zatim sledi otvaranje zuba i oblikovanje prema definisanoj dimenziji i strukturi kapice. Uzimanje otiska, praćenje visine ugriza i rasporeda zuba, važno je za što brže i lakše navikavanje na krunice. Uz sve što je navedeno, redovno snimanje zuba, korena, desni i svih kanala, bitan je element uspešnog tretmana zuba i postavljanja krunice. 

Kada se biraju krunice za zube, pored samog materijala izrade, pacijenti se odlučuju za određenu tehniku ugradnje, koju će karakterisati pre svega bezbolnost tretmana, kvalitet i trajnost, bez kasnijih problema i korekcija. Naravno, podrazumeva se određeni stepen tolerancije i spremnosti na period navikavanja, struganja i formiranja idealnog ugriza i otklanjanja nelagodnosti uz profesionalne tretmane.