20
окт

Kupovina prve nekretnine – kako da ne pogrešite?

Sa pravom se može reći da je kupovina nekretnine velika investicija i da treba biti dobro pripremljen za tu proceduru. Pripremili smo za vas okvirnu listu šta je sve potrebno da uradite kada je kupovina nekretnine u pitanju.

Stan u skladu sa vašim potrebama

Verujemo da neki neobični stanovi jako privuku paznju. Daju poseban umetnički dojam i takav stan vam se jako dopadne. Ipak nemojte upadati u zamku i budite praktični. Kako je plan da tu živite i vršite svakodnevne aktivnosti budite sigurni kakav stan želite da kupite. Najbolje je da ide u skadu sa vama, vašim potrebama, a svakako da određeni kutak možete posebno „začiniti“ sa jačim umetničkim dojmom.

Najbitnije je da ne odudara puno od početne zamisli i da imate jasnu sliku koji su vaši prioriteti. Da li vam je bitnije da je stan vizuleno lepši ili da su blizu važni objekti, kao što su škola, vrtić, dom zdravlja? Možda je neki stan savršen, ali je daleko u odnosu na aktivnosti koje morate obavljati svakodnevno. Treba naravno praviti kompromise i ne odustajati od nekih stanova u samom startu dok se razmotrite sve opcije.

Vodite obavezno računa i o izvoru prirodne svetlosti. Ukoliko volite da vam je sunčan stan i da je prirodno osvetljen svakako gledajte stanove koji imaju prozore okrenute ka istoku.

Takođe, maksimalno se potrenudite da vaš stan ima terasu. Iako vam se čini da se može bez nje, nije da niste u pravu ali je ipak mnogo bolje kada imate prostor gde možete ujutru na vazduhu da popijete kafu ili gde ćete prostirati veš bez moranja da ga sušite unutar stana i stvarate vlagu.

Ovi početni koraci su jako bitni i svakako prethode potpisivanju kupoprodajnog ugovora. Vaše je da uradite sopstveno istraživanje pre potpisa, a svakako da angažovani advokat igra veliku ulogu u nacrtu ugovora između vas i prodavca stana, ali i proveri potrebne dokumentacije.

Okolni objekti

Već smo vam pomenuli priotitetei ponovo se vraćamo na to. Ukoliko ste pronašli stan koji je vizuleno i prostorno u redu potrebna je dalja provera okoline. Ne znači vam puno da je stan u redu ako vam je npr. prodavnica na par kilometara. Savršeno bi bilo kada bi većina nephodnog bila na nekoliko minuta hoda. Na prvom mestu mislimo na dom zdravlja, gledajte gde se nalaze apoteke, ukoliko imate ili su u planu deca gledajte gde se nalazi najbliži vrtić, takođe koliko je udaljena osnovna škola. Proverite blizinu marketa, pogledajte gde je najbliže autobusko stajalište. Ne može se sve nalaziti na nekoliko minuta hoda, ali su ovo neke dobre odrednice, a vi svakako znate šta vam je od svega toga prioritet. Idealno bi bilo i da stan nije previše udaljen od vašeg radnog mesta. Budite oprezni i kada je novogradnja u pitanju. Obratite pažnju da li je u planu izgradnja nove zgrade pored vaše kako vas ne bi u potpunosti zaklonila nakon što bude izgrađena.

Parking

Verujemo da na prvi pogled deluje da parking nije problem i da ćete se parkirati na prvom slobodnom mestu. U praksi je to daleko od istine. Pogotovo ukoliko je kraj u koji dolazite jako nasaljen i da su ulice uske. Izlagaćete sebe nepotrebnom stresu iz dana u dan. Savetujemo vam da se umesto toga informišete o mogućnosti da kupite parking mesto u zgradi ili bar negde i blizini stana. Ko nije vozač imaće problem ukoliko su autobuska stajališta daleko. Prošetajte tu po kraju, pogledajte gde se šta nalazi i biće mnogo lakše da se opredelite za kupovinu nekretnine.

Upoznajte susede

Ovo je jako dobra strategija. Ko će vam bolje reći nego neko ko već tu živi o kraju, kakva je povezanost, kakav je komšiluk. Svakako možete pokušati da dodjete sami do informacija. Pokucajte nekim komšijama na vrata i vidite da li su raspoloženi da malo popričaju sa vama. Verujemo da na taj način možete doći do korisnih informacijama koje se ne nalaze ni na jednoj brošuri ili oglasu.