10
мај

Letovanje na planini: da ili ne?

Kako se lagano, ali sigurno približavamo letu, isto tako lagano, ali sigurno možemo da pristupimo omiljenoj letnjoj aktivnosti – možemo da počnemo da planiramo letovanje!

Letovanje je, otprilike, onih desetak dana u godini za koje živimo! Prilika da otputujemo, da se isključimo, da pobegnemo od svih obaveza i posvetimo se samo sebi i onome što u tom trenutku želimo da radimo. Mnogi svoje savršeno letovanje zamišljaju u vidu mora (letovanje Rodos, Halkidiki, Krf…), egzotične destinacije i peskovitih plaža, ali zašto mora da bude tako? Da li ste razmišljali o tome da ovogodišnje letovanje zapravo bude odlazak na planinu?

Promena

Letovanje na planini nije ni nalik letovanju na moru i savršeno smo svesni toga. Ali, ponekad je promena dobra i jako prija. Da, navikli ste na more i plažu, ali sasvim je izvesno da možete uživati i na planini. Prelepa priroda, svež vazduh, najrazličitije aktivnosti, mir, tišina… O da, planina nije ni nalik moru, ali smo gotovo sigurni da vas može daleko više opustiti i odmoriti! Navijamo da probate! Verujte, prijaće vam promena jer idete u nešto novo i drugačije, a ponovo sa vama dragim ljudima za koje znate da su vam dobro društvo! Ako baš sumnjate, neka letovanje na planini bude sporedno, otputujte na produženi vikend, a neka “morsko” letovanje bude glavno. Pa se možda sledeće godine predomislite!

Drugačija atmosfera

Kao što smo već rekli, planinska atmosfera je sasvim drugačija od morske. Temperatura je prijatnija, vazduh je svežiji, priroda je drugačija i nekako još savršenija za opuštanje i uživanje. Iako i planine mogu da budu krcate ljudima leti, gužva je daleko manja nego na plažama, naročito ako pronađete svoj kutak gde možete da budete sami sa sobom, svojim mislima ili pratnjom. Uglavnom, to što je tempo mnogo usporeniji i posve drugačiji, može samo da vam donese dobar osećaj i još bolji odmor!

Šta da radite na planini

Dakle, rešili ste – letovanje na planini je nešto što želite da probate, makar i u onoj varijanti “produženi vikend”. Onda, šta možete da radite na planini?

Pa, letovanje je letovanje, odmor je odmor, bez obzira na lokaciju. Naspavajte se, dobro se najedite, a onda krenite na planinarenje, u šetnju, u obilazak same planine i okolnih atrakcija. Ha, šta kažete na ovako aktivan odmor?! Još ćete i poboljšati svoj izgled i zdravlje, kako fizički, tako i psihički, a da to niste ni očekivali!

Uvek možete da napravite pauzu kada se umorite i legnete u travu sa pogledom na nebo. Osećaj je nestvaran i prosto nećete moći da zamislite momenat vraćanja u grad, u gužvu, “ludnicu” i vrevu. Zato dobro iskoristite te momente mira i tišine!

Mnogi hoteli na planinama imaju svoje bazene, pa svakako možete da uživate u kupanju i sunčanju. Pa opet, samo u drugačijoj atmosferi.

Uveče vas takođe čeka dobar noćni život, skoro pa bolji nego u gradu. Ako imate društvo za izlazak, samo navalite, a ako vam to i nije primamljivo, odlučite se za piće ili večeru u nekom pabu ili restoranu.

Uostalom, verujemo da i te kako znate kako se uživa, gde god da ste!