24
апр

LED svetlo – modni trend koji niste očekivali

Možda je došao trenutak da svako od nas zastane, i promisli o promenama koje bi trebalo da uvede u svoj život. Recimo, počnimo od jutarnje rutine. Ustanite, operite zube, prošetajte do ormana i nemojte biti iznenađeni što je u njemu svaki komad garderobe ukrašen led reflektorima. Tako osvetljeni spustite se do kuhinje i pojedite uredno svoj musli. Uskoro je vreme za posao. Da li će svi biti obučeni kao vi?

Iako vam ovo možda na prvi pogled deluje preterano i odgovara nekoj nikada snimljenoj sceni iz filma “Peti element,”  činjenica je da se tehnologija i moda sve više prepliću. Od narukvica koje nosite dok vežbate, kako biste pratili koliko imate otkucaja srca u minutu, do patika sa svetlećim đonom, koje više nisu novost nikome, jasno je da se sve više oslanjamo na inovacije da nam ulepšaju svakodnevni život. Led reflektore više nećemo sretati samo oko modne piste – vreme je da budu i na njoj.

Led osvetljenje i moda – Kako je sve počelo

To se prvi put desilo 2012. godine, kada smo imali priliku da na nedelji mode i reviji Filipa Trejsija vidimo šešire, koji su u sebi imali led reflektore. Ostala je upamćena i holandska princeza, koja se 2014. godine proslavila nošenjem led šala. Ono što je delovalo vrlo neverovatno, ove sezone na revijama u Parizu, Londonu i Njujorku, odjednom postaje realnost. Upotreba led reflektora postaje poželjna inovacija i vrlo brzo posedovati led-om obogaćeni deo garderobe je nešto što se podrazumeva.

Očekivano i munjevito se u ovoj interakciji mode i tehnologije otišlo korak dalje. Neko se dosetio i osmislio aplikaciju za pametni telefon, kojom je moguće kontrolisati mini suknju koju nosite. Dobro ste pročitali – postalo je moguće kontrolisati garderobu aplikacijom na telefonu. U konkretnom slučaju, moguće je promeniti boju ili šaru na suknji. Pored toga što možete iz kuće izaći u crvenoj suknji, a dve ulice niže promeniti je u žutu, korišćenjem ovakve aplikacije ljudima se ostavlja sloboda da u trenutku kreiraju svoj stil, i pokažu koliko su kreativni i originalni.

Šta je bio sledeći korak, pitate li se? Nakon neverovatnog uspeha sa ovako dizajniranom suknjom, njeni idejni tvorci, kreatori Frančeska Rosela i Rajan Genc, povezali su aplikaciju sa Tviterom, i sada je moguće, pod određenim haštagom, komentarisati sa prijateljima vašu najnoviju kreaciju.

Da li biste nosili led haljinu?

Ukoliko vam je ipak previše da svi živi vide šta ste osmislili, i onda još u 140 karaktera odmah komentarišu vaše prvo modno čedo, možda je bolje za početak da pokušate i krenete u svet led mode tako što ćete osmisliti i kreirati jednu običnu haljinu. Ričard Nikoli je, pre par godina,  dizajnirao haljinu inspirisanu likom vile Zvončice, iz crtanog filma Petar Pan. Čuveni vilinski sjaj, koji Zvončica širi oko sebe rasipajući vilinski prah, sjajno je dočaran baš korišćenjem zelenih led reflektora. Takođe, tokom dodele BAFTA nagrada imali smo priliku da vidimo haljinu koja je pored led reflektora, imala u sebi ugrađene i senzore za pokret, tako da je haljina, u zavisnosti od toga kako se model šetao, menjala boje.

Od modne piste do vašeg ormana, visoka moda ulazi u period promena, i jedna od njih odvela nas je u svet visoke tehnologije. Iako je jasno da ovaj trend nikada neće biti isto što i nositi farmerice, lepo je znati da je budućnost mode svetla.