30
сеп

Najbolji ranac za vrtić – smernice za dobar odabir

 

Na prvom roditeljskom sastanku vaspitačice će vam dati spisak stvari koje dete mora imati pri polasku u vrtić, a prva od njih je ranac za vrtić koji odgovara uzrastu i nameni.

Kada posetimo prodavnicu vidimo samo manje rančeve prelepih dezena, ali izbor treba da zavisi od više činilaca da bi ranac za vrtić bio i funkcionalan, a ne samo lep.

Na šta treba obratiti pažnju? 

Ranac za vrtić treba da bude manjih dimenzija, ali on mora da bude dovoljan pa da se stavi:

  • Jedna kompletna preobuka za dete
  • Igračka
  • Flašica za vodu ako dete koristi
  • Dovoljno prostora za pernicu, pribor za crtanje, sveske…

Čini se da je to puno stvari za tako mali prostor, a trik je da se kupi ranac za vrtić koji ima spoljne džepove i tako olakša pakovanje. U te prostore se mogu staviti flašice, igračke, pernica, a unutrašnjost iskoristiti za odeću i knjige.

Oprema za vrtić se razlikuje prema uzrastu dece pa tako i postoje:

 

  • Rančevi za jaslice
  • Rančevi za vrtićku grupu
  • Rančevi za predškolce

 

Ranac za vrtić – jaslena grupa

U ovom uzrastu ranac za vrtić mora imati nešto veće dimenzije jer se u njega pakuje više stvari. Što je on prostraniji, roditeljima je lakše da spakuju sve, a vaspitačima da kasnije vade i pronalaze stvari.

Torba treba da sadrži nekoliko komada rezervne odeće, pelene, flašice, lažu, nekoliko igračaka… Zapamtite da sve treba i sortirati tako da vaspitačice nemaju problem oko brzog pronalaska stvari.

Vrtićka grupa od 3 godine do predškolskog

Deca ovog uzrasta najčešće su naučila da idu u wc, ali puno se nezgoda može dogoditi pa je važno da ranac bude dovoljno prostran makar za jednu preobuku, odeću i za hladnije i toplije vreme.

Ranac za vrtić za ovaj uzrast je daleko manji, sa manje pregrada, ali mora biti dovoljno prostran i za dane kada je neophodno da se spakuje više ili manje stvari. Deca su dovoljno velika da ranac sama nose pa pazite da su kaiševi na ramenima dobro pozicionirani i prijatni za nošenje.

Naravno, od ovog uzrasta mame i tate ne biraju slike i dezene, deca preuzimaju ulogu modnog konsultanta za svoj ranac za vrtić.

Ranac za predškolsko

Deca koja polaze u predškolsko imaju više obaveza, sveski, knjiga i pernicu, a nose manje odeće. Ranac za vrtić za ovaj uzrast mora biti i širi i viši, ali i prilagođen većem teretu koji se pakuje. 

Pošto i dalje nisu previše teški deca ih nose, ali zato treba da budu prilagođeni za pravilno držanje leđa. Anatomski rančevi su pravi izbor, izdržljivi su pa će moći da se koriste i u prvom razredu.

Deca obožavaju svoje rančeve za vrtić. Za razliku od školskog uzrasta oni su presrećni što imaju neku veliku obavezu, imaju svoje stvari i pakuju ih u ranac. Važno je da on odgovara potrebama deteta u vrtiću, a onda kada počnu da ga nose i da bude prilagođen leđima deteta. Na taj način će svima biti lakše, i radnicima u vrtiću i detetu, ali i vama.