30
сеп

Utvrđivanje trudnoće putem urina – sve što bi trebalo da znate

Utvrđivanje trudnoće putem urina je obično prvi test trudnoće koji koriste žene kada posumnjaju da su ostale u drugom stanju. Ovaj test otkriva nivo hCG hormona u urinu koji proizvodi posteljica odmah nakon začeća.

Nivo hCG hormona se brzo poveća i dostiže vrhunac oko 10. nedelje trudnoće a zatim postepeno opada do porođaja. Test za utvrđivanje trudnoće putem urina naziva se još kućnim testom i spada u kvalitativne testove, što znači se testom detektuje samo trudnoća ali ne i starost trudnoće.

Koliko je test za utvrđivanje trudnoće putem urina pouzdan?

Većina testova za utvrđivanje trudnoće putem urina je izuzetno osetljiva i pouzdana, te mogu otkriti i najraniju trudnoću. Međutim, kao i kod svih testova omaške su moguće. Rizik je da rezultat na testu bude lažno pozitivan ili lažno negativan. Pogrešan rezultat može biti posledica različitih uzroka.
Pogrešni rezultati su češći u ranoj trudnoći a posebno ako je urin bio previše razblažen. Neki od uzroka lažnih rezultata na testu mogu biti nedavni pobačaj ili abortus, greška korisnika, test kome je istekao rok upotrebe, korišćenje nekih lekova, kao i određena zdravstvena stanja.

 

Kako se koristi test za utvrđivanje trudnoće putem urina?

Test za utvrđivanje trudnoće putem urina može se uraditi kod kuće ili u lekarskoj ordinaciji. Ukoliko ga radite kod kuće, pažljivo pročitajte uputstvo za korišćenje i uverite se da datum isteka testa nije prošao. Važno je da za test koristite prvi jutarnju urin.
Izbegavajte da unosite veće količine tečnosti pre nego što uradite test jer može doći do razblaživanja nivoa hCG hormona. Jutarnji urin je najkoncentrisaniji i sadrži najviše dnevne nivoe hCG-a.

Postoje dve osnovne vrste testova za trudnoću putem urina. Kod jednih se indikatorski štapić umače u posudu u kojoj je sakupljen jutarnji urin, a kod drugih potrebno je da se direktno mokri na štapić u trajanju od oko 5 sekundi.
Kod većine testova potrebno je samo 5 do 10 minuta da se rezultat pojavi. Obično će se na testu pojaviti obojena linija ili simbol plus koji označava pozitivan rezultat. Odsustvo obojene linije ili negativan znak ukazuju na negativan rezultat.
Ako je rezultat negativan, preporučljivo je da ponovite test jer lažno negativan test može imati posledice za zdravlje trudnoće i bebe. Sve dok niste sigurni da trudnoća ne postoji, izbegavajte da radite sve što bi moglo da škodi vašoj bebi kao što su upotreba cigareta, alkohola, opijata ili određenih lekova.
Test za utvrđivanje trudnoće putem urina možete ponoviti posle nedelju dana kako biste potvrdili odsustvo trudnoće. Ukoliko je i ponovljen test negativan a vi mislite da ste trudni, obratite se svom lekaru. Na osnovu beta hCG testova krvi može se sa sigurnošću potvrditi ne samo trudnoća, već i starost trudnoće.
Pozitivan rezultat na testu, znači da je u urinu otkriven hCG hormon. Sledeći korak je da posetite lekara radi potvrde trudnoće pregledom ili dodatnim testiranjem. Treba imati u vidu da je dobijanje prenatalne nege u ranoj trudnoći izuzetno važno za zdrav rast i razvoj deteta.
Ponekad rezultati na testu mogu biti zbunjujući. Postoji mogućnost da je znak ili linija na testu koja potvrđuje trudnoću sasvim bleda. To najčešće znači da je detektovan nivo hCG hormona u urinu mali usled rane trudnoće ili razblaženog urina. Nekada se ova bleda lija pojavljuje i ako ste prethodno doživeli pobačaj ili imali abortus.

U ovakvim slučajevima, test je potrebno ponoviti ili potražiti savet lekara.