26
апр

Najpopularnije radne mašine u građevinarstvu

 

Građevinarstvo je oblast koja podrazumeva korišćenje mnogobrojnih radnih mašina kojima se obavlja rad na nepristupačnin terenima, koje štede vreme i ljudsku snagu. Nijedan posao ne može se više zamisliti bez njih, a savremene tehnologije su omogućile da one postanu sve efikasnije. Koje su to radne mašine koje su danas popularne i bez kojih je radni proces nezamisliv, navešćemo u tekstu koji sledi.

Građevinske mašine za zemljane radove

Kao što je pomenuto, građevinske mašine služe za radove koje čovek ili ne može da izvede, ili bi to bilo previše naporno i dugotrajno. Pri tome se obično misli na radove na iskopavanju, utovarivanju, zatim na radove na visini i podizanju i spuštanju tereta. Uglavnom nam je prva asocijacija neka od mašina za zemljane radove – bager ili buldožer, ali ima i niz drugih koji svoju primenu mogu naći u različitim prilikama. I to nije slučajno, jer građevinski radovi zahtevaju pre svega pripremu terena, odnosno zemljišta. Zemlja se prvo iskopa, zatim podloga često treba da se nasipa, premešta i izravna. Nijedan od tih velikih poslova nije zamisliv bez utovarivača, koji ne služi samo za prevoženje iskopane zemlje, već i, recimo, za dopremanje građevinskog materijala ili odvoženje šuta. 

Često se u oglasima vidi telehendler na prodaju, da li ste znali da ona služi za podizanje i prenošenje tereta?

I ne samo to. Telehendler je jedna od najisplativijih mašina u mnogim delatnostima gde se radi na visini ili gde ima potrebe da se podiže ili spušta teret. To su njene osnovne mogućnosti, međutim, na njega je moguće priključiti i brojne dodatke koji omogućavaju obavljanje i drugih poslova. Zato, ukoliko vidite na internetu da je neki telehendler na prodaju, nemojte misliti da je rezervisan za građevinarstvo. Nalazi mu se primena i u poljoprivrednim imanjima, i na stovarištima, magacinima…

Pre svih radova, nekad je neophodno u pomoć pozvati pumpe za vodu

Mnogim radovima često znaju da prethode problemi sa podvodnim vodama ili vodom uopšte. U tim slučajevima nema druge nego da se upotrebe pumpe za vodu. One takođe spadaju u onu grupu radnih mašina koje imaju široku primenu. Pri tom, kada kažete pumpe za vodu, to podrazumeva i one pumpe koje se koriste za navodnjavanje i odvodnjavanje, kao i za snabdevanje vodom. One funkcionišu na različite načine, te ima onih koje rade na struju, motorne pumpe, kao i hidrofori. Posebna pažnja treba da bude usmerena njihovoj jačini i usisnoj i izduvnoj snazi, po čemu se pumpe za vodu još razlikuju.

Kupovina građevinskih mašina

Svakako se može pretpostaviti da kupovina bilo koje građevinske mašin nije mala stvar, bar ne u finansijskom smislu. Najskuplje su one nove, poznatih i renomiranih proizvođača. Olakšavajuća okolnost je to što se one mogu kupiti i u polovnom stanju. Ono što je ipak najčešći slučaj jeste da se iznajmljuju od većih građevinskih firmi, ili od posebnih preduzeća koja se bave isključivo iznajmljivanjem mašina. Stoji i činjenica da neke treba imati i u ličnom posedu, naročito ako su potrebne u svakodnevnom poslovanju, i ako se sa njima povećava produktivnost i radnika i celokupne radne organizacije.