26
апр

Vinova loza u dvorištu: Šta sve treba da znate o sadnji i uzgoju?

Ako vodite računa o porodičnom imanju, kući i okućnici onda će vam biti važno šta su tu nalazi. Taj prostor ćete održavati redovnim čišćenjem, košenjem trave, uređenjem poput dodavanja elemenata i detalja koji ga upotpunjuju, ali i sađenjem voća i cveća. Ono što se prenosi sa generacije na generaciju i što predstavlja ključ zdravjla upravo su sadnice voća. Neke zato što prave ,,debeli“ hlad, neke zbog slatkog ploda, a neke zbog toga što od njih nastaje dobro vino ili rakija. 

Kada razmišljamo šta to može biti najbolja kombinacija upotrebiljivosti sa dekorativnom svrhom za naše dvorište, to je definistivno sadnica vinove loze. 

Iako mogu da se pohvale drugogodišnjim postojanjem i mnogim pričama koje su doživele za te godine, mi vam u nastavku tekst donosimo sve što treba da znate ukoliko želite da na ovaj način osvežite svoj kutak imanja. 

Sadnica vinove loze

Prvi korak nakon donete odluke jeste da se nabave dobre sandice vinove loze. Važno je da birate one koje su proverenog porekla. Time obezbeđujete i kvalitet proizvoda. To možete videti po deklaraciji koju bi trebalo da sadrži sadnica vinove loze. U njoj bi trebalo da se nalaze podaci o sorti koju ste odabrali kao i o proizvođaču iste. U izboru vam mogu pomoći zaposleni u objektu u kojem ih kupujete. Ovom složenenom zadataku i zahtevnom poslu odabira morate posvetiti dovoljno vremena. Sadnju je najbolje obaviti tokom jeseni ili tokom proleća u skladu sa našim klimatskim uslovima. U iskopane jamice stavljate kalemove. Treba voditi računa i o razmaku između kalemova.

Svakodnevna nega

Treba imati na umu da sadnica vinove loze zahteva dosta brige i nege, tokom svih godišnjih doba. Od zime do leta. To je preduslov da imate dobar proizvod kada za to dođe vreme. Okopovanje, orezivanje i zaštita od bolesti samo su neki od načina da vašoj sadnici vinove loze olakšate rast i obezbedite siguran dobar krajnji plod. U zavisnosti od toga gde se nalazi površina na kojoj planirate da ih posadite, vodite računa koliko o svemu napred navedeno. Dakle to znači da treba da razmišljate o tome koliko vi zaista imate vremena da se ovoj nezi posvetite kompletno i detaljno. 

Duga, topla i suva letnja temepratura

Iako bi ova kombinacija za mnoge biljke bila kobna, za sadnicu vinove loze ona je idealna. Ovakvi klimatski uslovi izuzetno pogoduju njenom razvoju. Zato razmislite kakvi su pretežni vremenski uslovi kod vas i koja bi sadnica vinove loze bila najbolji izbor u odnosu na to. Važna napomena je da birate mesta u dvorištu gde su im dostupni sunčevi zraci.

Potpora

Računajte na to da obezbedite par betonskih ili drvenih stubova ili malo žice. To će vam biti potrebno kako biste usmeravali rast loze. I to treba radite u vreme kada nije vegetacija. Danas je najpopularniji špalirni uzgojni oblik koji se još naziva i savremenim, ali koji je karakterističan za vinograde i široku proizvodnju grožđa. Čardaklije su ipak i dalje najpopularniji vid uzgoja upravo kod okućnica i dvorišta. 

Iako vizuelno vinova loza u jednom domaćinstvu izgleda veoma atraktivno sa dozom tradicionalnog i inspirativnog, potrebna je posvećenost i kontinuitet u brizi kako bi i krajnji rezultat bio takav.