6
јул

Najpopularnije sportske lokacije u Beogradu

Beograd je dom evropskih i svetskih šampiona u košarci, fudbalu, odbojci, vaterpolu i tenisu, pa ga obožavaoci sporta često nazivaju i gradom šampiona. Upravo u čast naših sportskih velikana, odlučili smo da vam u narednim redovima predstavimo najpopularije sportske lokacije u Beogradu. 

Stranci često posećuju prestonicu

Prestonica Srbije je izvanredan domaćin i vrhunski organizator mnogih zabavnih manifestacija, među kojima se svakako ističu i sportske atrakcije. Kvalitet zabavnog života u Beogradu primetili su i turisti, koji zbog raznolikog programa neretko ostaju u našoj zemlji i do nekoliko nedelja. Na taj način, stranci imaju izvrsnu priliku da se upoznaju sa našom kulturom, kuhinjom i ljudima te potencijalno zadrže i na dugoročnom planu. 

Ukoliko i vi planirate obilazak grada, bilo bi poželjno da na vreme obezbedite prenoćište. Ako vas zanima izdavanje ili prodaja stanova Voždovac, Zemun ili Novi Beograd, pronađite najbolju lokaciju za svoj život.

Teniski centar Novak

Sportski centar Novak nalazi se na Dorćolu, u samom srcu prestonice, a okružen je neverovatnim vidikovcima na Kalemegdan i ušće dveju reka. Dok se u teniskom centru nalazi kompleks od 14 terena, u velikom dvorištu su stacionirani bar, fontana i slobodni prostor za šetnju ili vožnju bicikala. Da poseta ovom lokalitetu ostane u dužem sećanju, pored mečeva preporučujemo i obilazak trofejne sobe Novaka Đokovića, koja se nalazi u prizemlju centra. Tereni su inače rađeni po uzoru na najkvalitetnije teniske pozornice, a interesantno je da je čak 11 napravljeno od šljake. 

Stadioni Crvene Zvezde i Partizana

Zvanično ime Zvezdinog stadiona glasi Stadion Rajko Mitić, ali se nadimak Marakana i dalje češće upotrebljava. Na ovom mestu već nekoliko decenija unazad padaju fudbalski velikani, a najveći uspeh kluba vezuje se za neverovatnu 1991. godinu kada su crveno-beli zaseli na evropski tron. Što se tiče aktivnosti, dostupna je poseta muzeju sa preko 350 eksponata, trčanje na atletskoj podlozi, te podrazumevano praćenje utakmica u domaćim i evropskim takmičenjima. Stadion se nalazi u ulici Ljutice Bogdana na Voždovcu, a utakmice se odvijaju vikendom ili sredinom nedelje.

Drugi stadion večitih rivala nije ništa manje poseban niti manje posećen. Nalazi se u Humskoj ulici na Savskom Vencu, a vredno je napomenuti da je jedan od objekata sa najdužom tradicijom na Balkanskom poluostrvu. Stadion Partizana (JNA) je u samom početku imao kapacitet od preko 50000 hiljada mesta, ali je modernizacijom stadiona broj mesta sveden na oko 30000. Bilo kako bilo i ma koliko mesta bilo zauzeto, ova dva stadiona su živi primeri strasti koju srpski narod oseća prema fudbalu. 

Interesantno: Zbog uzavrelih utakmica, predivnih mozaika, paklene atmosfere i ludog navijanja, derbi između Crvene Zvezde i Partizana važi za jednu od najuzbudljivijih utakmica sveta. Mnogi navijači ovaj derbi svrstavaju u rang El Klasika, dela Madonina i latinoameričkog Superklasika.

Golf klub Beograd

Prestonički golf klub smešten je na izletištu Ada Ciganlija i zahvata zaista ogromnu površinu (oko 35 hektara). U okviru klupske kuće nalazi se kafe restoran, igraonica za mališane, prostorije za odlaganje opreme, svlačionice i četiri minijaturna terena (od kojih su dva namenjena isključivo za članove kluba). Glavni teren ima 9 polja i dugačak je gotovo pet kilometara, te pruža priliku za usavršavanje golfera u svim kategorijama. Osoblje centra je izuzetno profesionalno, tako da vas zasigurno čeka odličan tretman. Preporučujemo da okušate sreću u tzv. Net box-u, gde se udarci uvežbavaju sa najdužim palicama. 

Beogradski hipodrom

U slučaju da ste ljubitelj sportskih trka, onda definitivno preporučujemo obilazak beogradskog hipodroma. Ovaj objekat je izgrađen sada već davne 1920. godine i jedan je od najstarijih sportskih centara na svetu. Program, pored konjičkih trka, ispunjavaju posete letnjih bašta i restorana, te sportsko klađenje na omiljene trkače. Centar raspolaže sa oko 2000 sedišta i još uvek je u vazi razvoja. Zvezda NBA lige i jedan od najboljih igrača sveta, Nikola Jokić, čest je posetilac beogradskog hipodroma – što svakako može biti razlog više da i vi obiđete ovu lokaciju.

Atrakcije u sportskim centrima

Pored sportskih atrakcija na otvorenim terenima, u Beogradu se redovno odvijaju nadmetanja i na tzv. indoor podlozi. Evo nekoliko popularnih dvorana:

  • Štark arena – raznovrsni sportski sadržaj svrstava je u jednu od najposećenijih gradskih lokacija. 
  • Sportski centar na Banjici – domaćin je pretežno vodenih sportova (vaterpolo, plivanje, skokovi) ali i tenisa, košarke i futsala.
  • Sportski kompleks Pionir – u sklopu centra se nalazi i hala Aleksandar Nikolić i ledena dvorana. Ovo je drugi najveći sportski kompleks posle Štark arene.
  • Voždovački centar Šumice – pored rukometa i odbojke, moći ćete da pratite i najprestižniju futsal ligu Srbije (sala je dom ekipe KMF Fon).

Beograd je grad šampiona i mesto gde se često okuplja sportska elita. Ovo su bile samo neke od popularnih lokacija,  a vaša omiljena dešavanja možete da podelite sa nama u komentarima.