23
мар

Od čega zavisi cena zemlje za cveće?

 

Većina vrsta sobnih biljaka potiče iz tropskih krajeva, a u tim krajevima je zemljište kiselo i peskovito iz tog razloga je neophodno da im se za pravilan rast i razvoj baš ono obezbedi. Mnoge biljke mogu  da uspevaju i u običnoj zemlji iz bašte, medjutim, ukoliko želite da Vaša biljka uspešnije raste, onda joj obezbedite odgovarajuću zemlju za cveće, tada su joj izgledi mnogo veći.  Najvažnije je da bude kvalitetna zemlja za cveće. U kupovini se uglavnom kalkuliše, traga se za povoljnim cenama, umesto da se traga za što boljim odnosom cene i kvaliteta.  Pošto  na formiranje cene utiču mnogi faktori,  najbolje je  dobro se informisati, danas je to lako, sve informacije su dostupne na sajtovima distributera.

Kada se bira zemlja za cveće cena nije presudna već kvalitet supstrata

Ukoliko želite da Vam cveće bude negovano i da lepo izgleda, kada se bira  zemlja za cveće cena nije uvek merodavna, dobar izbor zemlje je pola posla u gajenju. Najsigurnije je kupovati onu čiji je kvalitet ispitan i dokazan, kako to rade ozbiljni proizvodjači. Ne treba se voditi cenom već isključivo kvalitetom supstrata i tragati za što boljim odnosom ova dva faktora, a put će Vas sigurno odvesti u cvećare, semenare, rasadnike ili megamarkete, a još lakše je da iz fotelje onlline kupujete u internet prodavnicama distributera, zato što takva kupovina skraćuje vreme, ali i troškove, pa je mnogo povoljnija. 

Uporedjujte cene različitih vrsta supstrata u različitim pakovanjima 

Možda deluje nemoguće i teško da, pre kupovine, istražujete tržište i tragate za najpovoljnijim odnosom cene i kvaliteta, medjutim, iznenadiće Vas sigurno činjenica da odgovorni distributeri zemlje za cveće, na svojim sajtovima imaju obrađene podatke, prikazane u tabeli sa rasponom cena zemlje za cveće i odredjenim rabatom na te cene, on zavisi od kupljene količine i prevoza.  U ponudi su različiti supstrati, osnovni je program za setvu, on sadrži 90% svetli treset i 10% crni, dok je supstrat za presadjivanje 100% svetli reset. Uporedjujući ih, došli smo do činjenice da, kada se bira zemlja za cveće cena nije presudna, zato što je razlika po litru, ukoliko se kupuje u pakovanjima od 250 l,  minimalna, nema ni celog dinara razlike izmedju jednog i drugog tipa supstrata. Isto važi i za cenu supstrata za oživljavanje koji je sa perlitom, njegove prednosti su višestruke u oživljavanju biljaka, a po ceni se vrlo malo razlikuje od običnog supstrata. Prednost velikih pakovanja je, naravno, povoljnija kupovina zbog mogućeg rabata, ali to ne znači da ste ograničeni na samo velika pakovanja, u ponudi ima za svakog kupca, počevši od pakovanja od 5l, 10l, 20l, 50l i 70l.

Posebni supstrati za veoma zahtevne biljke

Za veoma zahtevne biljke, poput orhideja i epifita, postoji posebna zemlja za cveće, cena se ne razlikuje u mnogome, ali se veoma razlikuje njena struktura. Reč je o supstratima krupne i veoma krupne strukture, sastoje se od kore drveta, ljuske kokosa i perlita, ovakav sastav obezbedjuje potrebnu cirkulaciju vazduha i uspeva da zadrži odgovarajući nivo vlage, zato se koriste za veoma zahtevne biljke.