12
сеп

Najbolje dekorativne biljke za sadnju u dvorištu

Uređenje i dekoracija dvorišta postala je prava umetnost. Lepo uređena i dekorisana  nisu samo ukras za vaše oči, već ukras cele ulice i naselja. Zato su takmičenja za izbor najlepše uređenog dvorišta sve popularnija. Ako izaberete japanski javor, jasmin ili tuju imaćete užitak za sva čula tokom cele godine. U rano proleće uživaćete u opojnom mirisu jasmina, a u letnjim mesecima u osvežavajućem mirisu tuje. Kada jesen oboji lišće javora u nijanse crvene, smeđe i žute, bićete očarani ovom paletom boja. 

Opojni cvetovi jasmina

Svojim mirisnim cvetovima jasmin je čest ukras dvorišta. Ovaj ukrasni grm može da cveta i zimi i leti u zavisnosti od vrste. Svojim mirisom osvežava tople letnje noći kada se cvetovi jasmina otvaraju. U našim vrtovima se najčešće može naći jasmin belih i žutih cvetova. 

Magični japanski javor

Zbog svojih listova kojii menjaju boje tokom godine, ova biljka poprima magičan izgled. Njeni listovi menjaju boje od najlepše nijanse zelene do zlatne i crvenkaste. Iako u prirodi raste do sedam metara, u vrtovima dostiže samo tri metra. Japanski javor je ukras čak i zimi, kada ogoli, jer njena krošnja ima zanimljiv splet grana koji izgledaju dekorativno.

Tuja – ukras vašeg dvorišta

Tuja je četinar  iz porodice čempresa koji potiče sa severa američkog kontinenta. Njihovo stablo može biti stubasto ili piramidalno i mogu se naći u bojama od modrozelene do zlatno žute. Pojedine vrste dostižu visinu i do 15 m, dok male kuglaste u prečniku narastu do 1 m. Ova biljka je po lepoti očarajavajuća, ali u održavanju traži mnogo nege i pažnje. Cveta u rano proleće, a na njenim grančicama se formiraju sitne šišarke koje su veoma popularne za pravljenje novogodišnjih dekoracija. Njihov miris je, kao kod svih četinara u toku leta, intezivan i prijatan. Najpopularnije vrste koje se sade kod nas su tuja smaragd i tuja columna.  

Smaragd tuja je piramidalnog stabla i može da naraste do tri metra. Orezivanjem se lako oblikuju oblikuju i idealna je za žive ograde i pojedinačnu sadnju. Ova vrsta dobro podnosi  sve vremenske uslove. 

Tuja columna je valjkaste forme, može da naraste do četiri metra. Pogodna je za visoke žive ograde i ne treba je orezivati. 

Koje je najoptimalnije godišnje doba za sadnju tuja?

Tuje se sade u rano proleće ili kasnu jesen. Prilikom sadnje treba voditi računa o kvalitetu zemlje, jer vole kvalitetna i nađubrena zemljišta. Zbog velike zelene mase, traže puno vlage. Za vreme letnjih visokih temperatura potrebno je svakodnevno zalivanje i tuširanje. Pošto ne podnose visoke temperature i mogu doživeti temperaturni šok, najbolje ih je zalivati ujutru i uveče.  

Da bi se pospešio njihov rast i ulepšao izgled potrebno ih je orezivati. Orezivanje se vrši u rano proleće pre početka vegetacije i u kasnu jesen, kada se završi vegetacija. U toku zime može se desiti da od velike količine snega ,dolazi do pucanja mladih grana. Vezivanjem grana ova oštećenja mogu da se spreče i mlade četine sačuvaju. Tokom cele godine zemljište oko ovog četinara treba povremeno prehraniti prevrelim stajskim đubrivom.  Tuje su otrovne i ne sade se pored kuće.

Pored sadnje u dvorištima pojedine patuljaste vrste  tuja mogu se gajiti i u saksijama. Biljke odgajene u saksiji mogu se saditi tokom cele godine.  

Da bi pravilno rasle i bile bujne treba ih svake druge godine presaditi u veću saksiju ili zameniti zemlju i skratiti korenje. Ovako posađene sporije napreduju i traže više  nege, ali će svakako ukrasiti vaš balkon ili dvorište. 

Uz redovno održavanje i puno vaše ljubavi, vaša ljubimica će vam podariti stabla  bujne, zelene mase.