30
авг

Po čemu se ranac za devojčice razlikuje od drugih rančeva?

Polazak u predškolsko je veliki korak, posebno za decu koja prethodno nisu išla u vrtić, za njih je polazak u predškolsko susret sa kolektivom koji donosi izazov i navikavanje na nove, nepoznate situacije, okruženje i nove nepoznate drugare. Predškolci su, uz sve novine, dovoljno veliki da shvate da je polazak u predškolsko važna etapa u njihovom odrastanju i da ih u toj godini pred školu, uz obaveze, pre svega očekuje mnogo igre i druženja. Na samom početku vaspitači ne treba decu da opterete zahtevima, a roditelje podužim spiskom svega što je neophodno za polazak u predškolsko. Kakav god, spisak počinje rancem, koji je neophodan kako bi dete svakodnevno uz sebe moglo da ima sve najpotrebnije stvari za višesatni boravak van kuće.

Rančevi su važni, neka ih sami biraju

Ranac za devojčice i dečake koji polaze u predškolsko ne razlikuje se od rančića koje roditelji kupuju pred polazak u vrtić, treba da je taman toliko veliki da u njega stanu patofnice i presvlaka, koja u uzrastu predškolaca i nije obavezna, uz džep u kome će se odvojiti flašica za vodu. Pribor i oprema uglavnom ostaju u predškolskom, pa se dete ne opterećuje da misli o tome da ih pakuje u ranac i ne zaboravi kod kuće. Roditelji dece koja su išla u vrtić, često ne kupuju novi rančić, već koriste ranac za vrtić, medjutim, novi ranac uvek stimuliše da dete sa elanom i radošću prihvati prve predškolske dane, zato ne treba olako preći preko kupovine novog ranca koji je detetu i te kako važan, posebno devojčicama koje ih obožavaju, nije važno koliko god da ih imaju, zato im treba dozvoliti da same biraju ranac za devojčice.

Devojčice nesumnjivo znaju šta je idealno za njih

Sa odrastanjem se menjaju želje i potrebe deteta, to se odnosi i na izbor ranca, posebno za devojčice koje obraćaju pažnju na odabir ranca, za njih je ranac jedan od bitnih stilskih detalja, pa u knjižarama i specijalizovanim radnjama posebno naglašavaju koji je ranac za devojčice. One znaju da budu istrajne u svojim zahtevima i da roditelje stave na ozbiljne muke dok ne nadju ranac za devojčice koji odgovara zahtevima i željama mezimice. Pogledajte samo ponudu i videćete da je mnogo više modela ranaca za devojčice, da ih ima od različitih materijala, da nisu pravljeni samo od platna, mogu se naći od različitih pufnastih ili providnih materijala, sa štrasom i šljokicama, u koloritu jakih boja i obavezno je dekor obogaćen nekim detaljima koje devojčice posebno vole, pa ranac za devojčice ima uz neophodne pregrade i neke dodatne manje u koje će one smestiti neke svoje sitnice. Uglavnom se mogu naći rančevi sa omiljenim likovima iz crtanih filmova poput Mini Maus, Elze, Sofije, Maše i mnogih drugih, ali su izuzetno traženi i oni sa rogom jednoroga, ušima mace ili zeca, pufnastim repićima i nekim drugim interesantnim detaljima. U tom šarenišu rančeva svaka će devojčica sa lakoćom naći onaj koji je pravi za nju, bez dvoumljenja će znati, tako da, pošto ranac za predškolsko ne mora da bude anatomski i posebno kvalitetan, slobodno prepustite njoj da bira.