26
авг

Sopstveni biznis – kupovina mašina za pranje tepiha

Pokretanje sopstvenog biznisa jeste veliki izazov i zahtevan korak koji treba dobro da se isplanira i osmisli, kako bi poslovanje bilo uspešno. Zadnjih godina je pojačana pomoć onima koji pokreću biznis kroz stručnu pomoć u izradi biznis plana, ali i savetodavnu podršku Službe za zapošljavanje – kako da početni koraci u samostalnom biznisu ne budu pogrešni. Početnici u sopstvenom poslu treba da znaju da nije dovoljan samo kapital, već i adekvatna oprema, ali i sposobnosti i veštine koje će početni kapital uvećati. Jedan od poslova sa minimumom rizika jeste pranje tepiha. Za ovaj posao nisu potrebne neke posebne veštine i sposobnosti, potrebne su samo mašine za pranje tepiha.

Kako nabaviti mašine za pranje tepiha?

Iako je proces pranja tepiha vrlo jednostavan, mnogi se odlučuju da tepihe iz tog razloga peru kod kuće, ne nose ih u servis za pranje tepiha, medjutim, prednosti su, ipak, na strani dubinskog mašinskog pranja tepiha u servisu, zato što je čišćenje i pranje detaljnije, a tepih je onda bolje očuvan i duže traje. Iz tog razloga je sve više onih koji tepihe peru u servisima za pranje, a zbog sve većeg obima posla, povećava se i broj servisa, pa je trenutno to delatnost u kojoj može dobro da se zaradi. Kako bi pokrenuli servis za pranje tepiha, uz početni kapital, budžet, prostor, volju i spremnost da rade, budućim vlasnicima neophodne su mašine za pranje tepiha. Mnogi servisi koji se bave pranjem tepiha proširili su svoju ponudu usluga, pa posreduju u prodaji mašina za pranje tepiha. Svesni da je tržište prezasićeno, veliki u ovom poslu rešili su da pomognu male i objedinili ponudu mašina za pranje tepiha, od malih „singl“ mašina do velikih robotizovanih mašina. Uz mašinu ide i garancija, ali i obezbedjen servis, edukacija i podrška u prvim početničkim pranjima tepiha. Iskustvo u tom poslu daje im prednost, pa oni mnogo bolje znaju koje su mašine za pranje tepiha najboljeg kvaliteta.

Šta vam prvo treba?

Za početnike u ovom poslu neophodan je tresač prašine za tepihe, automatska mašina za pranje tepiha, centrifuga za tepihe, „finish“ mašina, četkara, hidrousisivač, oprema za sušaru, a za one koji imaju nameru da prošire listu delatnosti i na opšivanje tepiha, skraćivanje i popravku resa, tu su i mašine za vezivanje tepiha i heftalice za tepihe. Ponuda je vrlo široka, zavisi samo od planova budućih preduzetnika da li će se odlučiti za osnovnu varijantu koja uključuje mašinu za automatsko pranje. Medjutim, kvalitet je ono što privlači klijente, a on se sigurno ne može postići samo jednom mašinom za pranje tepiha. Kako bi tepih idealno oprali „do bistre kapi“, neophodna je centrifuga koja će da izbaci svu prljavštinu i tako pripremi tepih za sušenje koje je mnogo brže ukoliko je u komorama za sušenje (sušarama). U servisima za pranje tepiha kažu da je osnovni preduslov za vrhunsko pranje tepihi da on pre pranja prodje kroz tresač prašine, zato što se na taj način eliminišu grinje, prašina i mikroorganizmi, što ih je više, pranje je komplikovanije. Servisu koji želi da traje na tržištu usluga pranja tepiha, neophodne su sve ove mašine, pa i neke dodatne, uz njih je uspeh zagarantovan.