2
феб

Posao koji odoleva vremenu – pogrebne usluge

Na žalost, niko nije besmrtan i svima dođe kraj. Svi se nadamo i svi bismo želeli da živimo što je duže moguće, ali i da taj život bude lep, zdrav i da doživimo da vidimo kako nam deca stasaju u dobre ljude, kako nam se rađaju unučići, a neko doživi i praunuke.

Međutim, dobro je poznato da je „smrt jedini siguran posao“.

Glavne pogrebne usluge – sahrane i kremacije

Sahrane i kremacije su najčešći oblik pogrebnih usluga, iako ih ima još nekoliko. Sahrana se obavljaju svakog dana, osim nedeljom i tokom državnih praznika. Pogrebna usluga sahrane se mora unapred zakazati, kako bi se našao termin i mesto. Dosta je posla vezano sa sahrane, pa je bitno pogrebno preduzeće na vreme obavestiti o preminulom. Druga usluga koja se sve češće traži od pogrebnih preduzeća su kremacije. Mnogi kremacijama žele zemaljske ostatke preminulog da sačuvaju što je bliže moguće sebi, a ne da ih sahranjuju. To je sve legalno i sve je izvodljivo. Tačnije, može da se izvrši i kremacija, a i sahrana u istoj jednoj usluzi, sve je to stvar dogovora. Kremacija spada u pogrebne usluge koje su skuplje od sahranjivanja.

Ostale pogrebne usluge

Pored sahrana i kremacija postoji niz drugih pogrebnih usluga koje se rade u pogrebnim preduzećima. Tu spadaju transportne usluge, smeštaj u urni, ekshumacije, kamenorezačke usluge, čitulje i dokumentacija.

Postoji mnogo ljudi koji su se udaljili od svog rodnog mesta, ili su otišli da žive i rade u inostranstvo, pa su, igrom slučaja, svoj životni vek okončali tamo. Neki od njih su, tokom života, istakli da žele da budu sahranjeni u svom rodnog gradu. Tada u priču uskaču pogrebna preduzeća koja imaju vid usluge koji obuhvata transport preminulog lica do njegovog rodnog mesta.

Što se tiče kremacije, posebno onih kremacija čije se urne ne sahranjuju – postoji pogrebna usluga smeštanja u urnu, kao i mesto gde će urna da stoji. To su posebne prostorije gde se nalaze i druge urne i gde se o njima vodi računa. Ta mesta mogu da se posete, kao što se ide i na groblje. Ostale pogrebne usluge obuhvataju ekshumacije, odnosno iskopavanje posmrtnih ostataka radi neke analize ili dokazivanja.

Takođe, tu su i pogrebne usluge kao što su kamenorezački poslovi, bez čega se nijedan grob ne može zamisliti. Tu može da se ureže ime i prezime preminulog sa datumom rođenja i smrti, a može i da se dopiše neka dodatna poruka, ili čak da se nacrta nešto po želji rodbine. Sve to spada u kamenorezačke usluge pogrebnih preduzeća. Isto tako, od ne malog značaja su i čitulje i ostala dokumentacija. Čitulje se ubacuju u novine, često pred kraj, kako bi se obavestili čitaoci ko je i kad umro i gde će biti sahrana.