13
феб

Praktično i jednostavno pakovanje kofera za put

Dešava vam se da euforiju pred put zameni briga i stres oko pakovanja. Često se pitate kako što bolje da se spakujete, a da ponesete sve što smatramo potrebnim tokom našeg putovanja.
Zanemarite brigu oko pakovanja i pročitajte naša praktična i jednostavna rešenja da vaši putni koferi budu idealno spakovani.


Ne zaboravite da prvo napravite spisak svih stvari

Ne zanemarujte pravljenje spiska za stvari i nemojte da mislite da bez liste putnih stvari možete da započnete pakovanje. Zašto je to važno? Zato što ćete pomoću spiska imati jasan pregled stvari i možda shvatiti da vam i nije sve potrebno sa spiska. Iz istog razloga razvrstajte stvari prema vrsti upotrebe.
Dakle, pošto napravite spisak, sve stvari sa njega izvucite iz orman i polica i poređajte ih na jedno mesto. Ovako grupisane stvari je lakše sagledati. Iskustva iskusnih putnika kažu da ćete tad sigurno eleminisiti nepotrebne stvari.

Promenite način slaganja odeće

Možda se pitate da li uopšte postoji više načina slaganja odeće? Postoji – jedan je uobičajeni način slaganja odeće kao u kućnim ormanima, a drugi je rolanje odeće.
Ovaj drugi se koristi za pakovanje stvari u kofere, tako što garderobu urolamo u obliku valjka. Ovom metodom pakovanja pravimo više prostora za pakovanja. Ujedno, rolanjem ne gužvamo odeću i ne pravimo nabore na njoj što nam je jako važno jer ćemo je imati spremnu za oblačenje kad dođemo na destinaciju. Ovde se, radi uštede prostora, preporučuje i umotavanje odeće jednu u drugu – tanja i lakša garderoba se u motava u deblju i veću odeću.

Vodite računa o redosledu pakovanja

Redosled pakovanja stvari u putni kofer ima veliki uticaj na to koliko će ukupno stvari uspeti da nam stane u njega. Iz tog razloga je neophodno da na dno prtljaga postavimo čvrste, kabaste i glomazne stvari. Tako prvo pakujemo obuću, kabaste jakne, farmerke, torbe, itd. Zatim, na red dolaze lagane stvari i druga garderoba, kao i mala i mekana pakovanja i sitnice.

Ubacite stvari u cipele

Zvuči čudno, zar ne? Ipak radi se o praktičnom i dosetljivom rešenju koje pravi dovoljno mesta u koferu I za druge stvari. Jednostovano iskoristite unutrašnjost cipela za pakovanje stvari koje u njih mogu da stanu. To su sitniji predmeti koje je zbog higijene potrebno prethodno umotati u kesu. Na ovaj način spakujte i unutrašnjost ručnih tobi, ukoliko ih nosite na put.

Pakujte stvari u koferu prema vrsti upotrebe

Sećate se da je, kada ste pravili spisak, bilo potrebno da klasifikujte stvari prema vrsti upotrebe i aktivnostima na putu? Ova klasifikacija služi za kasnije lakše snalaženje i pronalaženje neophodnih stvari u koferu. Ovo se pogotovo odnosi na sitne stvari koje se lako zagube u prtljagu.
Sredstva za ličnu higijenu je najbolje spakovati po putnim neseserima. Sitnice kao što je npr. nakit mogu se staviti u vrećice sa zip mehanizmom, kako se ne bi prosuo po koferu.
Razne kese mogu da se iskoriste za pakovanje punjača za telefon i drugih gadžeta za put. Plastične kutijice za razne sitne potrepštine mogu da se ubace u neseser. Obuću je neophodno uviti u kese da bi smo izbegli prljanje okolne odeće u koferu.