25
мар

Prednosti trube, zbog kojih ćete poželeti da postanete trubači

Bilo da pevamo ili imamo želju za sviranjem nekog instrumenta, suština je da svi mi volimo muziku. 

Pre nego što vam kažemo zašto je truba najbolji instrument za učenje, najpre ćemo vam reći da, učenje i sviranje, na bilo kom instrumentu, je sjajno! Učenje kako da koristite instrument je odlično za vaš mozak, a takođe pomaže u smanjenju stresa i pruža niz drugih prednosti. 

U nastavku ističemo mnoge prednosti trube i zašto je ovaj instrument pravi izbor za učenje. Zanimljivosti o provodu koji priređuju trubači možete naći i na stranici Trubači Subotica.

  • Truba se koristi u raznim žanrovima

Trubači su zastupljeni u orkestrima, bendovima (džez, fank, pop) i drugim muzičkim sastavima. Ukoliko svirate trubu, to znači da imate priliku da birate kom muzičkom sastavu želite da se pridružite i da uživate u društvu drugih ljudi koji čine taj sastav. 

  • Trube su glasne i mogu nadvladati skoro sve druge instrumente 

Ako ste član rok benda, vaš instrument mora biti dovoljno glasan da biste ga čuli uz istovremeni zvuk bubnjeva, gitara i vrisku ljudi. Bilo da svirate na otvorenom prostoru, kao što su stadion ili park, ili u zatvorenom prostoru, poput bara, trube su dovoljno glasne da će ih čuti svi, koji su prisutni na vašem nastupu. 

Prednosti trube

  • Sviranje trube je dobro za vašu kondiciju

Jedna od prednosti sviranja trube (i mnogih drugih duvačkih instrumenata) jeste ta što imate mogućnost da poboljšate svoju kondiciju i zdravlje. 

Sviranje trube zahteva puni kapacitet pluća, a to je veoma važna veština tokom sviranja limenih duvačkih instrumenata. Morate biti u stanju da kontrolišete disanje. Takođe, stalna vežba disanja je poput treninga za pluća i dijafragmu. Da biste mogli lakše da dišete tokom sviranja trube, potrudite se da dobro držite telo. Ovo zauzvrat pomaže u jačanju vaših osnovnih mišića.

  • Sviranje trube oslobađa od stresa

Sviranje trube, ali i bilo kog drugog instrumenta, oslobađa od stresa. Ukoliko se opredelite da svirate trubu u okviru nekog orkestra ili benda, očekujte da ćete ići na probe, svirke, razne događaje, a možda ćete čak i putovati! To će vam sigurno pomoći da se opustite. Kada ste u bendu, možete naučiti i kako da funkcionišete u timu, što je veoma važno za dalje napredovanje benda. 

  • Truba se lako nosi 

Trube se, srećom, mogu jednostavno spakovati u futrole i mogu se lako nositi svuda. Za sviranje vam nije potrebno mnogo – samo usnik i prigušivač, za razliku od električne gitare, kojoj su potrebna pojačala i kabl za napajanje. Truba je prilično lagan instrument u poređenju sa drugim instrumentima i možete je nositi na probe i svirke, bez problema! Takođe, ne zahteva veliku snagu da biste je mogli nositi ili držati tokom sviranja. Prema tome, ovaj instrument je odličan i za mlađe početnike!

  • Pristupačne cene truba

Iako trube mogu biti skupe, posebno profesionalni modeli, vi možete pronaći trubu koja je pristupačna za vaš budžet, ukoliko ste tek početnik.

Za početnike, Bb truba je pravi izbor! Neverovatno je lagana, sjajnog zvuka i možete je kupiti zajedno sa svim neophodnim dodacima. 

  • Trube su izdržljivije od mnogih instrumenata

Za razliku od violina, koje ne bi trebalo da svirate dok ste napolju, mesingana truba je veoma izdržljiva i možete je svirati napolju tokom kišnih dana, visokih temperatura ili dok pada sneg. Na primer, žice gitare će se možda prekinuti ukoliko je izložena niskim ili visokim temperaturama. 

S obzirom da se trube lako nose i da možete izabrati veličinu koja vama odgovara, to znači da su trube idealan instrument za veliki broj bendova. 

Mnogo je drugih razloga zbog kojih bi trebalo da se odlučite da svirate trubu – steći ćete veliki broj prijatelja ulaskom u bend ili orkestar; trubači su veoma cenjeni svirači od davnina… Mogli bismo nastaviti sa nabrajanjem još dugo. Najvažniji su svakako dobar provod i zabava koje priređuju trubački orkestri.

Ovo su samo neke prednosti koje će vas ubediti da se opredelite za trubu. Takođe, ukoliko kod kuće imate tinejdžera koji nije siguran za koji duvački instrument da se opredeli, možete mu pokazati ovaj članak koji će ga, možda, inspirisati da se opredeli za trubu.  

Hristina Jeremić

Ознаке: , , ,