5
феб

Sve što niste znali o bezmetalnim krunicama

Metalne ili bezmetalne krunice su najbolje rešenje kada imate problem sa nedostatkom jednog ili više zuba. Ipak, mnogi ovo ne znaju, ali metalne i bezmetalne krunice takođe mogu da reše i druge probleme sa zubima estetske prirode pa ćete tako imati šanse veće nego ikada pre da ostvarite svoj san o holivudskom osmehu. Čak i u slučaju da imate sve zube na broju, ali da su razmaknuti, nepravilne veličine ili oblika, metalne ili bezmetalne krunice će očas posla to srediti. Pa u čemu je razlika i koje su bolje za vas?

Metalne krunice jeftinije rešenje

Odgovor na pitanje o razlikama nazire se već u samom nazivu. Metalne krunice su izrađene od metala i iako su jeftinije rešenje, kada je reč o izgledu i kvalitetu, daleko su od savršenog. Metalne krunice vremenom mogu da promene svoj izgled, odnosno boju, a posle nekoliko godina se prepoznaju i po uočljivoj sivoj liniji na mestu spajanja krunice i zubnog implanta. Boja ove vrste krunica se razlikuje od prirodne boje zuba, a ono što se takođe pokazalo kao problem jeste i samo navikavanje na ugradnju ovih krunica – mnogi korisnici su otkrili da im je bilo potrebno i do godinu ili godinu i po dana da se naviknu na nov osmeh. Metal koji se nalazi u metalnim krunicama često je neprijatan za naše zube i desni pa je vrlo moguće da se dogode upale ili infekcije.

Bezmetalne krunice su skuplje, ali trajnije

Iako nešto skuplje, bezmetalne krunice garantuju zadovoljavajući krajnji rezultat. Ne samo da su estetski na zadovoljavajućem nivou, već je i njihov kvalitet nešto što je vredno pažnje. Bezmetalne krunice su trajnije i izdržljivije (naravno, uz pravilnu negu i redovne posete stomatologu), a po izgledu su gotovo 100% iste kao i prirodni zubi – ista boja, ista mogućnost prelamanja svetla. Nema šanse da uočite bilo kakvu razliku između ovih i vaših prirodnih krunica.

Bezmetalne krunice su biokompatibilne, a zahvaljujući ovom svojstvu, ne stvaraju nikakve probleme vašim desnima ili usnoj duplji. Nećete ih ni osetiti, a period oporavka i navikavanja nakon ugradnje ovih krunica je maksimum – nedelju dana. 

Bezmetalne krunice se prave putem kompjutera

Pitate se kako to da su bezmetalne krunice ovoliko naprednije u odnosu na metalne? Tajna se krije u materijalu od kojeg su ove krunice napravljene, a reč je o jako čvrstom kristal cirkonijumu koji je zahvaljujući svojim svojstvima do skoro bio korišćen isključivo u svrhe svemirske tehnologije. Moćno, zar ne?

Ako se već odlučujete na ovu investiciju i birate bezmetalne krunice, verovatno će vam biti važna činjenica da se ova vrsta krunica dizajnira putem kompjutera što garantuje preciznost u izradi. Vaši zubi će definitivno biti „pod konac“. Takođe, prilikom ugradnje bezmetalnih krunica, potrebno je ukloniti pet puta manje zubne mase u odnosu na ugradnju metalnih krunica tako da ne mora da vam bude žao ako ovu opciju birate kao rešenje za razmak ili nezadovoljstvo oblikom i veličinom vaših zuba – u velikoj meri ćete sačuvati svoje prirodne zube. A kada se nasmejete, koji zub je prirodan, a koji ima veštačku krunicu – znaćete samo vi.