21
феб

Work and travel – najčešći poslovi

Work and travel programi poslednjih nekoliko godina postali su izrazito popularni. Oni koji se odlučuju na ovo uzbudljivo putovanje, rade to iz više razloga. Jedan od najčešćih je zapravo novac, ali tu su i razlozi poput učenja jezika, otkrivanja jedne zemlje koja se po mnogo čemu razlikuje od naše, druženje i upoznavanje novih ljudi, sticanje prijatelja i slično.

Dobar provod se na ovom putovanju svakako podrazumeva, a loša iskustva gotovo da ne postoje. Ukoliko želite da saznate nešto više o programu Work and Travel, posetite sajt Ideas. Ako ste već razmišljali o tome da želite da idete na work and travel, o da treba da znate i na koje poslove možete da računate. Dakle ovo su najčešći poslovi koje neko obavlja kada se opredeli za program work and travel.

Pomocnici konobara

U suštini i konobari se traže, međutim traženiji su pomoćnici konobara, oni koji primaju porudžbine i oni koji vode računa o stolovima i slično. Dakle, ove osobe su zadužene da sklone sa stola sve što ostaje za gostima, da prime u nekim slučajevima porudžbinu. Oni su zapravo desna ruka konobarima. Zatim, jednako se traži i osoba koja će raditi u baru, odnosno šanku. Za ovu poziciju biće vam potrebna mala obuka, posebno ako se prethodno niste susretali sa.ovom vrstom posla. Moraćete da naučite koje sve vrste pića se nude u lokalu, ali i da pravite određene vrste koktela. Za ove pozicije biće vam potrebno znanje engleskog jezika.

Spremačice u hotelima

Ovo je i te kako tražena pozicija i dobro je to što ukoliko budete obavljali ovaj posao, ne morate da znate perfektno engleski jezik, zazapravo ne morate uopšte da znate engleski, jer gotovo da vam neće biti potreban. Ovde se opis posla svodi na sređivanje sobe, menjanje posteljine, čišćenje wc-a i slično. Bakšiš postoji kao mogućnost, ali ovde naravno sve zavisi od gosta do gosta.

Hostese ispred restorana

Nazivaju se hostesama i promoterkama, a njihov zadatak jeste da privuku ljude u određeni restoran. Ovde je jako važno da savršeno poznajete engleski jezik, jer ćete morati dobro da se sporazumevate sa potencijalim mušterijama. Odnosno moraćete da znate kako da ih privučete da dođu u vaš restoran i moraćete da znate da odgovorite na svako njihovo pitanje u vezi sa ponudom restorana ili kafića ili lokala. Ovo je jedan od najčešćih poslova programa work and travel.

Prodavci sladoleda

Vrlo i interesantan posao, za sve one ljubitelje slatkiša. U početku od vas će se tražiti da samo služite sladoledom mušterije, a ako radite u nekom lokalu možda će neko od vas kasnije tražiti i da spremate sladolede ili možda neke druge slatkiše. Ovo takođe može da bude vrlo interesantno i naravno biće vam veća dnevnica. Dakle, u ovom poslu na ovaj način možete da napredujete. U suštini koji god posao da obaljate kada je u pitanju work and travel program možete da napredujete, naravno u tom određenom rangu, ali nikada se ne zna koga možete upoznati i kakve sve sebi prilike možete da stvorite.

Osobe za održavanje travnika

Ovaj posao je uglavnom namenjem muškarcima i tu su zaduženja prilično jednostavna. Dakle treba da radite ono što se od vas traži, a svakako da će neko da vas već uputi na sve pojedinosti. Ovaj posao mogu obljati i cure, s tim što njihov posao se uglavnom svodi na održavanje bašte i cveća i to je to. U principu ovaj posao može i da se radi u nekim golf centrima i imajte u vidu da je ovde veoma dobra zarada, ali i veoma dobar bakšiš u zavisnosti od toga u kojem golf klubu radite.

Ovo su samo neki od najčešćih poslova work and travel programa, ali ovaj program ima zaista još mnogo ponuda i sigurno je da, ukoliko vas to zaista i zanima, možete da pronađete ono što vama odgovara i ono u čemu se pronalazite.