30
јан

Ti si moja eksplozija Alena Islamovića u MTS dvorani 22. marta 2024. godine

Ovog marta nas očekuje atraktivan nastup legende rok scene bivše Jugoslavije, Alena Islamovića. Svi ljubitelji melosa Bijelog dugmeta i Divljih jagoda, ali i solo pesama ovog vrsnog pevača imaće prilike da uživaju u koncertu 22. marta u MTS dvorani od 20 sati. Ova turneja nosi naziv Ti si moja eksplozija, po njegovoj poslednjoj objavljenoj pesmi, a beogradska publika će ovog proleća moći da se uveri da su njegovi hitovi bezvremeni i pevaće uglas Ružica si bila ili Lopova. Za nastup Alena Islamovića se uvek tražila karta više, a vi svoje možete naručiti online na sajtovima tickets.rs, mtsdvorana.rs i efinity.rs. Ako dolazite u Beograd na koncert Alena Islamovića i u potrazi ste za proverenim smeštajem, razmotrite ponudu apartmana na dan.

Talenat, prepoznatljiv glas  i hitovi su ključ uspeha  Alena Islamovića

Nemoguće je da ste odrasli na ovim prostorima, a da niste nikad čuli neku od pesama koju je otpevao Alen Islamović. Ma kojoj generaciji pripadali ili koju god muziku slušali, pesme Bijelog dugmeta se smatraju delom opšte kulture čitavog Balkana, a naročito hitovi koje je Alen otpevao. 

Bijelo dugme je bio i ostao najuticajniji i najpopularniji rok bend na prostoru bivše Jugoslavije. Alen Islamović kao nekadašnji frontmen benda ima snažnu povezanost s tim nasleđem i njihovim fanovima. Njegovo snažno izvođenje i karakterističan glas su doprineli tome da pojedine numere budu klasici naše muzike. 

Muzika ima moć da evocira emocije kod slušalaca, a Alen Islamović je svojom interpretacijom pesama uspeo da dotakne mnoge ljude i ostvari emotivnu vezu s njima. Za mnoge ljude, muzika Bijelog dugmeta predstavlja deo njihove mladosti i perioda života koji pamte s nostalgijom. Alen Islamović kao deo te grupe i dalje budi te emocije kod svoje publike.

Međutim, karijera Alena Islamovića nije stala nakon izlaska iz čuvene grupe, pa je dosta novoobjavljenih pesma kojima je uspeo da pridobije novu publiku. 

Biografija Alena Islamovića

Alen Islamović je rođen u Sokolcu u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine. Kada mu je bilo dve i po godine, njegov otac  je dobio posao u Bihaću, pa se cela porodica preselila u grad. Islamović je prvi put dobio pristup muzici preko starijeg brata koji je kupio gramofon krajem šezdesetih godina.

Naučio je da svira gitaru uz pomoć starijeg brata, a 1974. je počeo da svira bas gitaru u grupi Bag. On je želeo da svira gitaru, ali je izbor lidera grupe pao na njega da peva jer je jedini imao ploče. Na par koncerata svira kao predgrupa Divljim Jagodama sa svojim bendom, pa brzo postaje i njihov član. 

Alen u Divljim jagodama

Album Stakleni hotel koji je izdao Diskoton Sarajevo sniman je u Beogradu 1980. Hitom Autostop Divlje jagode su se vratile na muzičku scenu. Imali su mnogo koncerata duž cele bivše Jugoslavije, a 1982. godina se smatra godinom njihove prekretnice. Pojavio se novi zvuk u svetu muzike sa grupom AC/DC. Grupa Divlje jagode je želela promenu i da snime pesmu u tom novom duhu. 

U Alenu se otkriva i talent za pisanje tekstova te nastaju najveći hitovi Motori, Šejla, Nasmiješi se. On preuzima ulogu frontmena i vodi bend u visine tadašnjeg jugoslovenskog roka. Album Motori se prodaje u vrtoglavih 400000 primeraka! Nakon toga izlaze i izdanja Čarobnjaci i Vatra, koji učvršćuju njihovu poziciju. Tih godina Divlje jagode postaju atrakcija. Na turneji i promociji albuma Čarobnjaci 1984. godine, Alen tajno dobiva poziv Bijelog dugmeta da im se priključi na novom projektu. 

Divlje jagode su imale predugovor za odlazak u London i osvajanje Zapada pa je Alen  odbio Gorana Bregovića jer je više verovao u ono što je radio s Jagodama. Grupa potpisuje ugovor sa kućom u Londonu i odlaze kako bi snimili album za zapadno tržište. Odsvirali su legendarni koncert u Marki klubu, gde su pre njih svirali Bitlsi i Stounsi. Nažalost, grupa Divlje jagode nije uspela. Zbog malo svirki u Engleskoj i financijske situacije oni se razilaze.

Bijelo dugme i Alen Islamović

Dolazi  druga ponuda od Gorana Bregovića (kada je njihov drugi po redu pevač Tifa napustio Bijelo dugme) i  ovaj put Alen ju je prihvatio. Nova ploča je trebalo da bude najprovokativnija u diskografiji grupe, ali ne samo zbog naslovne numere Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo. 

Cela ploča je imala mali koncept koji je trebalo da bude zaokružen, međutim, nije se mogao ostvariti. Bilo je zamišljeno da se pojave svi umetnici, koji su smatrani državnim neprijateljiima, na jednom mestu. Na kraju se na omotu našla kineska propagandna slika koja prikazuje moderni revolucionarni ples. Na albumu su mesta našli i instant hit Hajdemo u planine i A i ti me iznevjeri kao i balade Noćas je k’o lubenica pun mjesec iznad Bosne, Te noći kad umrem, kad odem, kad me ne bude, Ružica si bila, sada više nisi. 

Krajem 1988. godine izašao je album Ćiribiribela s nenadmašnom pesmom Đurđevdan. Iskoristivši stih Đorđa Balaševića A ja nisam s onom koju volim i staru romsku temu, Bregović je uz pratnju orkestra Feata Sejdića napravio pesmu koja će postati najveći hit Bijelog dugmeta. Ostatak albuma čine pesme Nakon svih ovih godina, Evo zakleću se, Napile se ulice, Ako ima Boga, Šta ima novo.

Koncert u Derventi održan 1988. je poslednji koncert pred raspad grupe i raspad velike države. Niko tada nije pomislio da će do sledećeg koncerta najpopularnije grupe bivše Jugoslavije proći čak šesnaest godina. Pravi razlozi za raspad grupe nisu nikada otkriveni, ali većina ljudi misli da je raspad SFRJ izazvao raspad grupe jer je grupa često smatrana za simbol jedinstva naroda Jugoslavije.

Šta nas očekuje na koncertu Alena Islamovića u MTS dvorani 22. marta?

Po napuštanju grupe, Alen Islamović je objavio solo album Haj, nek se čuje, haj nek se zna. U proleće 1990. godine izlazi kompilacija balada Nakon svih ovih godina nastalih u periodu od 1983. do 1988. godine. Alen Islamović je imao šta da ponudi širokoj publici, a ostaće upamćena folk-himna nastala početkom dvehiljaditih-Lopov. Ovu numeru je Alen otpevao u duetu sa Indirom Radić i ona se rado sluša i dan-danas. 

Nastupi Alena Islamovića su uvek izuzetno posećeni zbog vrhunske atmosfere koju možete osetiti i hitova koji su obeležili mladost mnogih generacija. Bez obzira na to da li ste fan divljeg zvuka iz Jagoda, tzv. pastirskog roka Bijelog dugmeta ili volite čist folk zvuk pesme Lopov, nesumnjivo je da ćete uživati 22.marta na koncertu Alena Islamovića. Ovaj pevač i dalje peva čistim glasom i poseduje hitove koji su za sva vremena. Uživajte uz Đurđevdan, A i ti me iznevjeri, Napile se ulice, Evo, zakleću se, ali i uz novi hit Ti si moja eksplozija.