11
авг

Ulje crnog kumina – šta treba da znate

Tragajući za prirodnim lekovima za različite bolesti, oboljenja i generalno zdravstvene probleme često naletimo na nešto za šta nikada nismo čuli. I onda nas naravno interesuje da li to stvarno deluje, za šta se koristi, kako se koristi i da li će nam zaista pomoći. Ista je situacija i sa uljem crnog kumina.

Naime, od skoro je više počelo da se priča o ovom čudotvornom leku, ali to je dobra vest. Dobra je iz više razloga. Dovoljno je da vam kažemo da je ulje crnog kumina toliko delotvorno kod raznih bolesti, da se njegova dobra svojstva još uvek ispituju.

Šta je zapravo crni kumin?

Crni kumin je začinska biljka, koja raste u oblastima koje se nalaze na Sredozemnom moru. Veruje se da je najbolji crni kumin onaj koji potiče iz arabijske pustinje. Crni kumin koristili su stari Rimljani i stari Egipćani, još tada procenili su njenog značaj. Zvali su ga seliskirom mladosti, jer je upravo ova biljka uticala na nivo njihove energije, a rešavala im je i mnoge druge tegobe. Srećni smo što danas i mi možemo istu tu biljku da koristimo i na isti način rešavamo naše probleme. Osnovne stvari koje treba da znate o kuminu jestu da sadži oko 20$ proteina, oko 30% biljnih masti i blizu 40% ugljenih hidrata. Prepun je aminokiselina, masnih kiselina, minierala, ali i bakra, gvožđa, fosfora, omega 3 i omega 6. Ono po čemu se izdvaja crni kumin jeste sastojak timokinon, zbog čega se veruje da je ova biljka, pre svega ulje crnog kumina izuzetno zdravo.

Primena ulja crnog kumina

Ulje crnog kumina najčešće koristimo za naš imuni sistem. Znamo koliko je važno da naš imuni sistem bude očuvan i  zdrav kako bismo se sačuvali od svih bolesti i virusa. Samo jak imuni sistem spreman je da se na lagan način izbori sa bilo čim. Dakle, korišćenjem ulja crnog kumina vi bustujete vaš imuni sistem i štitite sebe. Treba znati da ne možete neograničeno koristiti ulje crnog kumina, ali da je poželjno da ga koristite od proleća do kasne jeseni. Na taj način bićete apsolutno zaštićeni.

Kada se još upotrebljava ulje crnog kumina?

Pored toga što se koristi za poboljšanje imunog sistema, ulje crnog kumina koristi se i kako bi se sprečilo da se u našem organizmu razvijaju virusi, bakterije ili gljivice. Takođe, mnogi ovo čudotvorno ulje koriste kako bi regulisali krvni pritisak i šećer u krvi, koristi se kod nekih autoimunih bolesti poput multiple skleroze, koristi se kod bolova. Zatim, koriste ga one osobe koje imaju problema sa zatvorom i tvrdom stolicom, zatim koriste ga oni koji žele da izbace višak vode iz ogranizma. Poznato je i da ulje crnog kumina doprinosi širenju bronhija. Pošto utiče i na regulaciju holesterola, utiče na bolju cirkulaciju, samim tim i sprečava pojavu bolesti krvnih sudova, ulje crnog kumina dobro je za bolesti pluća, kao i za astmu, kašalj i bronhitis.

Kako se pije i koja je cena ovog ulja?

Ulje crnog kumina košta oko 2000rsd i  možete ga naći online, zatim u apotekama, ali i u prodavnicama zdrave hrane. Kada je ispijanje u pitanju – piju se po tri kašičice na dan, pre svakog obroka i to 10 do 15 minuta pre samog obroka. Svakako se treba u vezi sa svim ovim posavetovati i sa lekarom.