7
сеп

Uvoz automobila iz EU

 69% registriranih automobila starije od 10 godina je u Srbiji. Prema podacima u 2018. godini u Srbiji je registrirano ukupno 2.167.519 vozila, a prosečna starost im je 17 godina. Oni koji su dobro upoznati sa stanjem na tržištu, kada su u pitanju automobili, nisu iznenađeni ovim podacima, jer uvoz ili unos polovnih automobila znatno premašuje broj novih.

Starost automobila u Srbiji

Prema tim podacima, Srbija je u vrhu EU po starosti svog voznog parka. Konkretno, na 100 stanovnika ima 39 automobila.

 Ponuda polovnih vozila uvezenih iz EU u proseku je stara od 10 do 15 godina. Svi modeli vozila zadovoljavaju standarde EURO 5 i EURO 6.

Motori Euro 5 postali su standard za putnička vozila u periodu od 2009. do 2014. godine, ali mnogi ljudi ne znaju da postoji starija verzija (standard Euro 5a) i novija (standard Euro 5b). Prvi su odobreni krajem 2009. godine, a drugi krajem 2011. Standard Euro 6 uveden je u septembru 2014. godine i svi putnički automobili proizvedeni u EU nakon ovog datuma ga ispunjavaju.

Veina vozila u našoj ponudi ima nove sisteme i tehnologije koji doprinose udobnosti i bezbednosti u saobraaju.

Radarski sistemi i kamere ugrađene u prednje vetrobransko staklo, koji su osnovni delovi sistema prilagodljivog tempomata,LED svetla koja su danas standard u novim vozilima. Takva svetla su dugotrajnija, a istovremeno imaju mnogo bolje karakteristike od halogenih svetala.

Start stop sistem je tehnologija koja se koristi u automobilima, a njegova glavna funkcija je smanjenje potrošnje goriva i emisije. Ovaj sistem smanjuje prazan hod, na primer dok stoji na semaforu ili na sličnim mestima, jer se motor u tom trenutku gasi i ne troši gorivo i ne ispušta štetne gasove. 

Koje se marke automobila najviše uvoze?

Što se tiče robnih marki najviše se uvozi VW, BMW, Audi i Mercedes. U poslednje vreme skočio je uvoz starijih toyotinih automobila (od 2004 do 2010), razlog tome je što toyota i dalje drži veliku cenu, pa je neisplativo uvesti takav automobil. To se povlači i prodaju kako novih tako i polovnih delova. Kako novi tako i polovni  opel delovi, vw delovi su najprodavaniji dok se delovi za toyotu i ostale japance daleko slabije prodaju.