12
јан

Za koju vrstu interneta se u Srbiji možete opredeliti

Ako ste se nekada pitali ili vas je možda interesovalo koje to sve vrste interneta postoje u našoj zemlji – odgovor je pred vama. Obično se ljudi interesuju radi nekih istraživanja, koja su im potrebna radi posla, školovanja, prezentacija, ali takođe i kada rade istraživanje koji internet je najbolje da instaliraju u svom domu.

Danas gotovo da ne postoji dom bez interneta, što je sasvim i logično, jer nam je internet omogućio mnogo toga i i dalje nam omogućava život koji je u mnogi segmentima olakšan, a samim tim omogućava nam da mnogo brže završavamo neke stvari. Dakle, živeo internet! Ovo su najčešće vrste interneta koje su dostupne u našoj zemlji:

ADSL internet

Ono za šta smo svi čuli jeste ADSL internet. U pitanju je asimetrična digitalna pretplatnička linija. To je prevod skraćenice ADSL. ADSL internet se povezuje preko telefonske linije. Tim putem ni u jednom slučaju se ne remeti rad telefonske linije. ADSL internet je brzine do 20 megabita u sekundi i to je najveća brzina. Kod ADSL interneta brži je download od upload-a. Kada je u pitanju cena, ADSL se nalazi na povoljnijoj strani i u nekim slučajevima, u zavisnosti od toga šta vam je potrebno možete pronaći i internet za 1000 dinara mesečno. Kod ADSL interneta zagarantovana je sigurnost i nema problema kada dođe do zakrčenja na mreži. Dakle, ADSL internet koristite samo vi i prilagođen je praktično samo vašim potrebama. Ono što je posebno interesantno kod ADSL interneta to je da neće biti problema tokom grmljavine, kiše i lošeg vremena, što je slučaj sa drugim vrstama interneta. Ukoliko vas interesuje povoljna ponuda ADSL internet paketa, pogledajte šta nudi Yunet.

Kablovski internet 

Takođe i za kablovski internet smo svi čuli jer ga većina nas i ima. Mnogi operateri nude upravo ovu vrstu interneta. Kablovski internet možemo da imamo, samo ako se u našem komšiluku nalaze vodovi za prenos podataka. Ako niste znali nije u svakom domaćinstvu moguće posedovati internet koji želite, odnosno nije moguće da odaberete operatera kojeg želite. Tu prednost ima ADSL internet, jer se on može primeniti nezavisno od toga. Ono što je mana kablovskom internetu, jeste činjenica da se brzina može smanjiti ako ima više pretplatnika. 

Bežični internet 

Radi se naravno o unapređenom sistemu, koji se kod nas koristi u različitim varijantama. Uglavnom se koristi na veoma visokim frekvencijama, poput 2,4 i 5 GHz. U slučaju ovog interneta imamo mnoga ograničenja. Ovde je ključna optička vidljivost, koja mora da postoji između koristnika i antena. Sa druge strane i pored brojih ograničenja, kada je u pitanju ovaj internet brzine su zaista velike. 

Satelitski internet 

Satelitski internet povezujemo sa najbržim prenosom podatak. Ujedno, radi se i o najskupljem internetu, ali i jednom od najpouzdanijih interneta koji postoje. Sasvim je logično da cena prati kvalitet. Ono što je interesantno kod ovog interneta je to što on funkcioniše zahvaljujuć satelitu, koji se nalazi iznad zemlje, odnosno udaljen je od zemlje čak 35000 kilometara. I ovaj satelit se kreće jednakom brzinom kojom se i zemlja okreće, njegov položaj je uvek isti. Ovo je zaista fascinantno i za istraživanje.