22
мај

Zaduživanje – da ili ne, kad i kako

Nije laka odluka zadužiti se, ali ponekad čovek nema kud. Brojne nepredvidive situacije nas nateraju da pozajmimo novac kojim ćemo rešiti svoje finansijske probleme.

Tu počinju brige – od koga da pozajmimo novac, kako da ga vratimo, odnosno kako da napravimo plan da se izborimo sa tom situacijom. Postoje neki saveti i načini kako da izađemo iz novčane krize, pa o tome više u tekstu koji sledi.

Davno je prošlo vreme zaduživanja kod prijatelja i rodbine

Ne zato što su prijatelji ili rodbina nepoverljivi (mada ima i takvih),  već pre svega zbog toga što su retki danas koji su u situaciji da drugima pozajme veću sumu novca. Tu se, naravno, ne misli na neke manje sume novca, već na situacije kada je potreban novac za renoviranje stana, kupovinu novog automobila, rešavanje stambenog pitanja, kao i brojne druge aktivnosti koji će poboljšati kvalitet vašeg života. Ma koliko vam se činilo da je kredit u banci komplikovan, ipak se nameće kao najbolje rešenje

Zaduživanje u banci – keš, stan, auto kredit

Kredit u banci omogućuje da ostvarite svoje želje i potrebe onda kada za ono što vam treba nemate novac na gomili. Često ste zamišljali da se budite u svojoj sobi u svom stanu, bez gazde nad glavom, ili pak kupovinu novog automobila koji će zameniti dotrajali i nebezbedni polovnjak koji imate. O renoviranju stana i uređenju životnog prostora da se i ne govori – često nam zamena starog nameštaja i kućnih aparata može ulepšati svakodnevicu. Sve su to situacije koje kredit u banci najbolje rešava – stan na kredit i auto kredit  su među najtraženijim uslugama, za njih vlada sve veće interesovanje. 

Dozvoljeni minus, kreditne kartice i čekovi

Ovi oblici zaduživanja u banci dobro su rešenje kada su u pitanju neke manje kupovine, ili neki nepredviđeni dnevni troškovi, kao što su različite kupovine (neophodne garderobe, opreme, pa čak i kupovina hrane i potrepština za kuću). Jednom rečju, za sve one situacije kada ne možemo čekati sledeću platu, a novac nam je preko potreban za rešavanje svakodnevnih obaveza. Otplaćivanje na rate je kao dobar dan, za sve nešto veće kupovine u bilo koje svrhe mnogima je ovo jedina opcija. Pomislili ste i na letovanje preko agencije? Ukoliko postoji opcija otplaćivanja na rate, nema onog ko će dati sav keš odjednom.

Kad i kako se zadužiti

Zaduživanje u banci ne treba da doživljavate kao bauk, već da dobro razmislite za koju namenu podižete kredit. To koliko će vam se kredit pokazati kao dobra opcija zavisi od toga koliko je on produktivan, odnosno koji problem će rešiti. Tu i dalje prednjače automobilski i stambeni krediti. Zašto biste mesečno izdvajali novac za rentu stana koji nikada neće biti vaš  kad možete da tim novcem otplaćujete onaj koji će jednom biti u vašem vlasništvu. Zašto da dajete gomilu novca za popravku starog automobila kada možete rasporediti troškove na mesečne rate za auto na kredit, nov i bezbedan i pod garancijom. Period otplate, visina rate, kamata i vrsta kredita zavise od vaše kreditne sposobnosti, ali jedno je sigurno – definitivno će se naći onaj koji će rešiti vaše probleme na najbolji mogući način.