5
авг

Zašto odabrati anatomski ranac

Letnji period, posebno onaj deo leta koji već upućuje na to da je septembar blizu, osim putovanja i letovanja ima kod većine roditelja u Srbiji još jedan propratni „detalj“ o kojem je potrebno brinuti, a to je priprema đaka za novu školsku godinu.

Kao i svake godine, avgust i septembar prolaze u velikim pripremama. Te preprime sastoje se pre svega od kupovine nove garderobe i obuće za školarca. Zatim je potrebno nabaviti kompletnu školsku opremu: udžbenike, sveske, pribor za geometriju i likovno,… Međutim,  jedna od najvažnijih stvari jeste kupovina školskog ranca. Ranac se određuje u zavisnosti od toga o kojem se uzrastu deteta radi, pa tako, ukoliko se radi o učeniku nižih razreda, a to su razredi od prvog do četvrtog, isključivo je potrebno birati i kupovati anatomski ranac. Anatomski rančevi mogu biti raznih oblika, dimenzija i funkcionalnosti, ali postoji nekoliko parametara po kojima je najbolje da odaberete onaj pravi za svoje dete. Evo i koji su to parametri osnovni i najpotrebniji za ispuniti:

Širina anatomskog ranca

Na prvom mestu, potrebno je da pronađete odgovarajuću širinu anatomskog školskog ranca za svoje dete. Širina mora da odgovara širini ramena vašeg deteta, kako ranac ne bi stvarao veliko opterećenje za ramena i kičmu što je zapravo i glavna prednost svakog anatomskog ranca, jer on dozvoljava detetu da se normalno razvija bez obzira na količinu tereta koji nosi na leđima, a koji je i te kako veliki, usled velikog broja knjiga i propratnog materijala kao što su sveske, pernice, bojice i tako dalje. Glavni deo ranca čine naramenice koje je potrebno podesiti prema širini ramena, a one moraju da imaju sunđeraste navlake koje ne žuljaju i ne ostavljaju nikakav trag na koži, te sasvim slobodno propuštaju vazduh, kako bi koža nesmetano mogla da diše. Ukoliko vaše dete ima između 6 i 10 godina, onda su anatomski rančevi zapravo i obavezni za njegov normalni razvoj.

Visina antomskog ranca

Postoje anatomski rančevi za razne namene, pa tako oni planinarski ne podležu pravilima visine. Međutim, kada se radi o anatomskom školskom rancu, onda je potrebno da njegova visina bude tolika da ide od slabinskog dela kičme, pa sve do ramena, odnosno, da pokriva površinu leđa, s tim da je ne prelazi ni prema visini, ali ni prema širini.

Dubina anatomskog ranca

Kao i prethodno, dubina samog ranca je jako važna zbog tereta koje dete nosi na svojim leđima. Uvek vodite računa da ranac bude toliko dubok da u njemu uspravno, uz kičmu mogu da stoje sve knjige i sveske koje vaš školarac nosi sa sobom na časove. U suprotnom, dolazi do povijanja deteta ka napred da bi lakše nosilo teret koji ga vuče ka dole, usled čega često dolazi do određenih deformiteta, kao što je povijena kičma, što je problem koji se ukoliko se ne reši odmah, u kasnijim godinama jako teško ispravlja ili se kod mnogih ne može ni ispraviti, iz razloga što kičma u tom položaju završi svoj glavni razvoj.

Jako je bitno da anatomski ranac bude izrađen od materijala koji dozvoljava da koža diše, ali i da vodite računa da teret ne prelazi mogućnosti deteta, jer postoji velika mogućnost da će dete poviti svoju kičmu, što može dovesti ozbiljne posledice za dalji rast i razvoj vašeg školarca.