20
апр

Zašto se javlja ekcem kod beba

Ekcem je veoma neprijatno stanje koje se može javiti i kod veoma malih beba. Karakterišu ga isušena koža, iritacija, crvenilo i svrab. Ovo stanje se često naziva i atopijski ekcem, atopijski dermatitis ili alergijski ekcem.

Kada se ekcem prvi put javlja

Ekcem kod beba se može javiti veoma rano, već oko šestog meseca. Inače, najčešće se javlja do pete godine života.

Veoma je česta pojava, a kako statistike pokazuju, svako peto dete, odnosno beba ima ekcem.

Zašto se javlja ekcem

Promene na koži, mikrooštećenja, upaljenost, crvenilo i perutanje, koje se nazivaju ekcem, zapravo su vid alergijske reakcije. Do pojave ekcema dolazi usled reakcije imunog sistema na nešto što izaziva alergijsku reakciju. 

Na povećanu mogućnost za pojavu ekcema utiču faktori iz spoljašnje sredine, ali i nasledni faktor. Jasan medicinski razlog još uvek nije poznat. Dakle, faktori koji utiču na pojavu su:

  • faktori iz spoljašnje sredine
  • nasledni faktor

Razlog za pojavu reakcija na koži je to što imuni sistem bebe daje neodgovarajuć i previše buran odgovor na neki od uticaja iz spoljašnje sredine. Zbog toga dolazi do reakcije u vidu pojave alergijske manifestacije, odnosno ekcema.

Ekcem – neprijatnost za bebe

Kako pokazuju statistike, čak svaka peta beba, uzrasta do dve godine ima neku vrstu reakcije na koži, koja se može kategorisati kao ekcem.

Mala deca, odnosno bebe su veoma razdržljive i plačljive, zbog neprijatnosti usled promena na koži. Upravo zbog svraba koji se gotovo uvek javlja, kada je ekcem u pitanju, bebe su veoma nervozne, naročito noću, kada se simptomi pogoršavaju.

Ipak, roditelji bi trebalo da znaju, da simptomi postaju blaži kako beba raste.

Druge alergije i ekcem kod beba

Alergije se javljaju kod beba, dece, ali kod odraslih kao posledica imunološkog odgovora organizma. Osim kao reakcija na koži, odnosno ekcem, alergije se mogu manifestovati i na druge načine – astma, alergijski rinitis… 

Ponekad se alergijske rekcije javljaju udruženo, a nekada pojedinačno i nezavisno.

Da li je ekcem izlečiv?

Iako nije izlečiv, ekcem se može kontrolisati. Primenom mera prevencije, uspešno se može kontrolisati manifestacija na koži deteta.

Najvažnije je da roditelji znaju šta izaziva alergijske reakcije. Na taj način oni mogu zaštititi svoju bebu od štetnog uticaja.

Iako se javlja kod velikog broja dece – čak 15 do 20% u svetu – ekcem nije zarazan i ne prenosi se sa jednog deteta na drugo.

Bebe koje imaju reakcije na koži u vidu ekcema, imaju mnogo veće šanse da tokom odrastanja razviju još neku alergijsku manifestaciju –  astmu ili alergijski rinitis.

Kako prepoznati ekcem kod bebe

Prve promene na koži se kod bebe najčešće javljaju na obrazima, odnosno na licu, glavi.

Mesta na kojima se ekcem javlja su upaljena, iziritirana, a ponekad se i perutaju. Gotovo uvek svrbe. Ukoliko se beba stalno češa, ona može izgrebati kožu, pa onda ta mesta postaju bolna.

Mesta na kojima se ekcem još najčešće javlja su:  unutrašnja strana podlaktice, unutračnja strana butina, laktovi, zglobovi, vrat i kolena. Svrab postaje nepodnošljiviji tokom noći ili kada je temperatura prostorije u kojoj beba boravi visoka. Temperatura u prostoriji ne bi trebalo da prelazi 22 stepena Celzijusova.