25
мар

Želite da studirate u Austriji? 3 stvari koje bi trebalo da znate

Uvek je dobro odlučiti se za učenje. Učimo celog života, na jedan ili na drugi način. Kada smo u našoj zemlji onda to sve ide lakše, znamo šta sledi nakon osnovne, a onda i nakon srednje škole. Evenutalno promenimo grad i privikavamo se na nešto malo drugačije.

Ipak, sasvim je drugačija dimenzija studirati u inostranstvu. Naime, u pitanju je druga država, strani jezik, sve je nepoznato, sistem učenja i studiranja se sasvim razlikuje od našeg. Međutim, koliko god na prvi pogled delovalo zastrašujuće, zapravo je izuzetno zabavno i vrlo korisno. Ukoliko planirate da studirate u Austriji, imamo nekoliko saveta za vas:

O stipendijama

Oni koji žele da studiraju u Austriji, pre svega će razmisliti o stipendijama. Kako ne biste pretraživali po internetu koje sve to stipendije postoje, a mnoge informacije i nisu tačne, mi predlažemo da odete do neke agencije, koja u tom procesu apliciranja može mnogo da vam pomogne i da vam olakša vaš početak. Ipak, treba da znate da postoji nekoliko vrsta stipendija, međutim, većina stipendija zapravo ne može da pokrije sve troškove, uvek ćete nešto dodatno morati da plaćate. Zatim, stipendije se razlikuju i za svaku stipendiju je potrebno nešto drugo prilikom samog konkurisanja, pored osnovnih stvari i dokumenata koji se zahtevaju. Iskustva kažu da je vrlo važno da dobro pripremite dokumentaciju, jer samo u tom slučaju možete imati veće šanse da dobijete stipendiju. Ne možete da radite ukoliko primate stipendiju. Studiranje u Austriji je samo studiranje i povremeno obavljanje nekog honorarnog posla, ne postoji mogućnost stalog zaposlenja, ukoliko ste imali tu sreću da dobijete stipendiju. Treba da znate da i naše institucije dodeljuju stipendije za studiranje u Austriji, ali i međunarodne organizacije, a i austrijske organizacije takođe dodeljuju stipendije. Na vama je samo da se odlučite za opciju koja je najbolja za vas.

O potrebnoj dokumentaciji za upis na studije u inostranstvu

Kada se naravno odlučite za stipendiju i fakultet, onda vam je potrebna dokumentacija. Dakle, napomenuli smo da se razlikuju uslovi od stipendije do stipendije, međutim postoje osnovna dokumenta, koja će vam u svakom slučaju biti neophodna. To su motivaciono pismo i CV, preporuka profesora, instititucije, poslodavca i studentska viza. Za bilo šta da konkurišete kada je u pitanju studiranje u Austriji biće vam potreban i CV i motivaciono pismo, koje treba da sadrži malo detaljnije podatke o vama, ali i o vašoj želji da upišete određeni fakultet. Ukoliko ne znate kako se piše motivaciono pismo, mi vam svakako savetujemo da raspitate u agencijama ili kod nekoga ko je već konkurisao i ko već studira u Austriji.

O fakultetima u Austriji

Kada poželite da studirate negde preko, onda to želite zbog toga što tamo daleko ima nešto što ovde kod nas nema, odnosno postoje smerovi koji vam pružaju znatno više mogućnosti. Tako treba da znate da u Astriji postoje mnogi fakulteti i univerziteti društvenog usmerenja poput ekonomskog, zatim i univerziteti za prirodne nauke poput medicinskog fakulteta. Rudarski, tehnički, tehnološki, pedagoški, univerziteta za muziku su takođe neki od fakulteta za koje se studneti opredeljuju kada je studiranje u Austriji u pitanju.